Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Παρέμβαση με σκοπό να αναδειχθεί το ενδιαφέρον του κλάδου για τα τεκταινόμενα στα θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση έκανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκδίδοντας δελτίο Τύπου με αφορμή την υπεψήφιση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Άλλωστε πρόσφατα ο ΠΦΣ συμμετείχε μαζί με τις διοικήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού και του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης τις συνθήκες που διαμορφώνονται στον συνταξιοδοτικό τομέα, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα απονομής των συντάξεων και στο ζήτημα των μονοσυνταξιούχων.
Επιπλέον ακριβώς λόγω της γενικότερης ανασφάλειας που υπάρχει, τον Οκτώβριο στη Γενική τους συνέλευση οι φαρμακοποιοί προχώρησαν αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση επαγγελματικού Ταμείου.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ ο ΠΦΣ, όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου, «σταθερά και έμπρακτα συμβάλει με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα και όποτε του ζητηθεί, στον εξορθολογισμό των εισφορών των ασφαλισμένων, στη μείωση του χρόνου και στη δίκαιη απονομή των συντάξεων, στην εξυγίανση των οικονομικών του εθνικού φορέα και στη διαρκή αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, ως μέσο με το οποίο θα επέλθει η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της χώρας».
Για τους φαρμακοποιούς «είναι ανάγκη να γίνουν στοχευμένες τομές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, στήριξη των εργαζομένων του, περαιτέρω μηχανοργάνωση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται στην κοινωνική ασφάλιση όπως αρμόζει στη λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, με την αποτελεσματικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες του και την ανταποδοτικότητα των παροχών του προς τους ασφαλισμένους του».
Εν κατακλείδι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι «Ο Εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί!».
Ο κ. Μανώλης Κατσαράκης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου μιλώντας στο DailyPharmaNews σημείωσε ότι τη συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία απασχόλησε ο τρόπος ορισμού των διοικήσεων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, οι ικανότητες και η ανάγκη ενίσχυσης των υπαλλήλων, η αξιοποίηση ή όχι των ιδιωτών στην απονομή συντάξεων καθώς και άλλα θέματα, εκείνο όμως που συνομολογήθηκε ήταν ότι ο τρόπος οργάνωσης των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η συνεργασία των πληροφοριακών τους συστημάτων, η ταχύτητα εξυπηρέτησης με τις πολυάριθμες αναμονές και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, απέχει από το προσδοκώμενο όλων, πολύ δε περισσότερο των πολιτών, οι οποίοι στην επαφή τους με τον εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης εισπράττουν πολλές φορές καθυστέρηση και ταλαιπωρία.
Για τον ίδιο είναι σημαντικό το ότι συμφωνούν πλέον όλοι ότι ο ΕΦΚΑ και μάλιστα στην ηλεκτρονική πλέον του μορφή, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί περαιτέρω, να επιλύσει τάχιστα τα προβλήματα μηχανοργάνωσης, αυτοματοποίησης, διασταύρωσης, ελέγχου και εκκαθάρισης δεδομένων, για την είσπραξη εισφορών από όλους όσους υποχρεούνται και για την απόδοση όλων όσων δικαιούνται οι πολίτες.
Κι εκεί κατά την άποψη του πρέπει να δοθεί έμφαση και όχι σε ερωτήματα που εξυπηρετούν περισσότερο άλλες σκοπιμότητες και όχι την ουσία του θέματος που έχει να κάνει εν τέλει με την απαίτηση της έγκαιρης απόδοσης ικανών παροχών για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους και της δίκαιης απονομής του κόπου και του μόχθου ενός έντιμου εργασιακού βίου και μίας εξίσου αξιοπρεπούς σύνταξης για όλους τους πολίτες.