Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση (pre-exposure prophylaxis-PrEP) όπως η θεραπεία της Gilead (emtricitabine / tenofovir disoproxil fumarate), η οποία προστατεύει προληπτικά τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), είναι ασφαλή για χρήση από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους εφήβους άνδρες.

 

Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας PrEP σε ενήλικες ασθενείς, η οποία διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά περισσότερο από 90%, οδήγησε στην έγκρισή της από το FDA το 2012.

 

Η μελέτη σε εφήβους

Κατά τη διάρκεια της μελέτης εξετάστηκαν οι επιδράσεις του φαρμάκου σε μια ποικιλόμορφη ομάδα 78 ατόμων υψηλού κινδύνου, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων, ηλικίας 15 έως 17 ετών, στις ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν HIV αρνητικοί στην αρχή της δοκιμής. Στο πλαίσιο της μελέτης, κάθε συμμετέχων έλαβε ημερήσιες δόσεις PrEP και μια συμβουλευτική συνεδρία για τους κινδύνους και τον κίνδυνο του HIV.

 Σαράντα επτά (47) συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη μελέτη, στην οποία διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν 6,4%, δηλαδή δύο φορές υψηλότερο από τα ποσοστά μεταξύ 18 και 22 ετών, όπως αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sybil Hosek, κλινική ψυχολόγος και ερευνήτρια για τον HIV στο Stroger Hospital στο Σικάγο.

 

Το φάρμακο ήταν καλά ανεκτό, με μόνο τρεις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν και πιθανόν να σχετίζονται με τη χρήση του. Δεν υπήρξε, επίσης, αύξηση της επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 Τρεις (3) από τους συμμετέχοντες μολύνθηκαν από τον ιό HIV, αλλά δείγματα αίματος υποδήλωσαν ότι αυτοί οι άνδρες δεν είχαν λάβει την απαραίτητη δοσολογία όταν έπασχαν από τον ιό.

 Από τους ειδικούς εκφράζεται η άποψη ότι, παρότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καταδεικνύεται η ανάγκη οι έφηβοι να επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό, από ό,τι προβλέπεται μέχρι σήμερα από το δημόσιο σύστημα υγεία των κρατών. Προτείνουν επίσης τη σύσταση μίας πολυμελούς ομάδας δράσης για να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά εμπόδια για την πρόσβαση στη θεραπεία PrEP, αλλά και για να συνδράμει στην ενημέρωση των νέων και την κατανόηση των κινδύνων από τον ιό ώστε να προφυλάξουν την υγεία τους και να τηρούν τις οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή τους.

 

 

Share.
Exit mobile version