Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών όπως, αφυδάτωση του οργανισμού, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Η Όλγα Τζέτζη, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ειδικευθείσα στη Μ. Βρετανία και Πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος εξηγεί στο DailyPharmaNews ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης στα παιδιά και ποια προληπτικά μέτρα οφείλουν να πάρουν οι γονείς για την προστασία της παιδικής υγείας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 «Αναμένοντας τον επικείμενο καύσωνα τις επόμενες μέρες και βιώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οφείλουμε να προστατεύσουμε βρέφη, νήπια και προνήπια από τις υψηλές θερμοκρασίες λαμβάνοντας απλά προληπτικά μέτρα:

-Ντύσιμο με ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα κατά προτίμηση βαμβακερά,

-Εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης με συχνούς θηλασμούς στα βρέφη και άφθονη κατανάλωση υγρών στα μεγαλύτερα παιδιά κυρίως νερού και  φυσικών χυμών φρούτων.

-Αποφυγή παγωμένων ροφημάτων ή ροφημάτων με πολλή ζάχαρη.

-Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο ακόμη και όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για θερμοπληξία ακόμη και θάνατο.

-Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για τα παιδιά σας σε εξωτερικούς χώρους ειδικότερα κατά τις ώρες 10 πμ – 4 μμ και προτιμήστε έντονα σκιερούς χώρους. Μη ξεχνάτε τη χρήση καπέλου με γείσο , την επάλειψη με αντιηλιακή κρέμα και τη διαρκή χορήγηση υγρών.

-Προτιμήστε χώρους με κλιματισμό έτσι ώστε να βοηθήσετε το σώμα του παιδιού να μένει δροσερό ειδικά όταν πρόκειται να εκτεθεί σύντομα σε αυξημένη θερμοκρασία.

-Η χρήση ανεμιστήρα δεν ενδείκνυται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 32 βαθμούς Κελσίου γιατί τότε ο ανεμιστήρας μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Ένα δροσερό ντους είναι επίσης ευεργετικό.

-Ειδικά τα παιδιά που έχουν άσθμα ή καρδιοπάθειες κινδυνεύουν περισσότερο από τις αυξημένες θερμοκρασίες και οφείλουμε να τα κρατάμε σε δροσερούς χώρους και πάντοτε επαρκώς ενυδατωμένα .

Σημαντική είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων θερμικής εξάντλησης στα παιδιά έτσι ώστε να αναζητηθεί εγκαίρως ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι:

-Αυξημένη θερμοκρασία σώματος μεταξύ 37 και 40 βαθμούς Κελσίου.

-Δροσερό, μαλακό δέρμα παρά τη ζέστη.

-Μυϊκές κράμπες.

-Έντονη εφίδρωση.

-Δυσκολία στην αναπνοή.

-Ζάλη.

-Πονοκέφαλος.

-Αδυναμία.

-Ναυτία και / ή έμετος.

-Έντονη δίψα.

-Ευερεθιστότητα.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θερμική εξάντληση:

-Υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

-Αυτά που έχουν ηλιακό έγκαυμα.

-Αυτά που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για κάποιο λόγο.

-Τα άρρωστα.

Η θερμική εξάντληση απαιτεί άμεση αντιμετώπιση ώστε να μην εξελιχθεί σε θερμοπληξία. Έτσι:

-Μετακινήστε το παιδί σε σκιερό , δροσερό μέρος κατά προτίμηση χώρο με κλιματισμό.

-Προσφέρετε δροσερά αλατούχα ροφήματα.

-Βάλτε πάνω στο σώμα του μια υγρή, κρύα πετσέτα.

-Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα όταν το παιδί αδυνατεί να προσλάβει υγρά ή είναι υποτονικό.

Η θερμοπληξία είναι πιο σοβαρή και επείγουσα κατάσταση και έχει τα ακόλουθα συμπτώματα :

-Αυξημένη θερμοκρασία σώματος πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

-Απουσία ιδρώτα.

-Αποπροσανατολισμό, σύγχυση.

-Ερυθρό, ξηρό και ζεστό δέρμα.

-Ναυτία, έμετοι, διάρροια.

-Ταχυκαρδία, ταχύπνοια.

-Οξύς πονοκέφαλος..

-Σπασμοί, αδυναμία , ζάλη.

Στα βρέφη η θερμοπληξία είναι σπάνια αλλά πολύ σοβαρή. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν μετά από έκθεση του βρέφους σε αυξημένη θερμοκρασία είναι ανησυχία, ταχύπνοια, λήθαργος, ευερεθιστότητα, έμετοι».

Share.
Exit mobile version