Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα τέσσερα νεκρά βρέφη από την Αμαλιάδα. Η υπόθεση, που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα, οδήγησε στην παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθούν οι αιτίες πίσω από τους αιφνίδιους θανάτους των βρεφών.

Ο αιφνίδιος θάνατος των βρεφών αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία για τους γονείς και ένας άλυτος συνήθως γρίφος για τους γιατρούς. Συχνά, ακόμη και μετά από τη νεκροψία του βρέφους, τα αίτια παραμένουν ανεξήγητα και ο θάνατος καταγράφεται ως «αιφνίδιος βρεφικός θάνατος».

Ο Παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, εξηγεί στο DailyPharmaNews τι είναι ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος και γιατί δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

«Όταν μιλάμε για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο αναφερόμαστε στο θάνατο ενός βρέφους, ηλικίας συνήθως έξι έως δέκα μηνών,  ο  οποίος, μετά από ιατρικό έλεγχο και διεξοδική διερεύνηση των αιτιών, δεν έχει ταυτοποιηθεί και δεν ξέρουμε από πού προέρχεται. Με απλά λόγια, δεν γνωρίζουμε εάν η αιτία του θανάτου είναι κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, αν οφείλεται στη στάση ύπνου ή αν οφείλεται σε κάποιον άλλο εξωγενή παράγοντα.

Έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο που σχετίζονται με την μητέρα και το βρέφος, μεταξύ των οποίων η θέση ύπνου, το χαμηλό βάρος γέννησης, το χαμηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, η ανεπαρκής παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λήψη ουσιών και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κ.ά.

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περίπου 3.500 βρέφη ηλικίας κάτω του έτους πεθαίνουν από αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια του ύπνου, ως αποτέλεσμα του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου των βρεφών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στη χώρα μας. Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο και δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο.

Δεν είναι κατανοητό ούτε αποδεκτό, σε μια περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με την εμπλοκή των ίδιων προσώπων, να καταγράφονται πολλαπλοί θάνατοι παιδιών. Εργάζομαι σε μια μεγάλη περιοχή της Αθήνας, όπου έρχομαι σε επαφή με έναν πληθυσμό της τάξεως των 100.000 κατοίκων. Είμαι στην πρώτη γραμμή της πρωτοβάθμιας υγείας και έχω ξεκάθαρη εικόνα τι συμβαίνει στην ευρύτερη κοινότητα. Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι επομένως που δουλεύουμε με την κοινότητα καθημερινά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, δεν είναι φυσιολογικό να πεθαίνουν 4 παιδιά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και να μην έχουν διερευνηθεί οι αιτίες τόσο καιρό τώρα.

Μετά από 30 χρόνια καθημερινής παιδιατρικής εμπειρίας και έχοντας δει πολλές χιλιάδες παιδιών, πιστεύω πως τέτοια περιστατικά εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και είναι αναγκαίο να παρεμβαίνουν οι αρμόδιες αρχές και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Ένας θάνατος βρέφους σε μια μικρή περιοχή, είναι κάτι που μπορεί δυστυχώς να συμβεί. Όμως δύο, τρεις ή περισσότεροι θάνατοι βρεφών δεν είναι καθόλου αναμενόμενο να συμβεί. Τέτοιες περιπτώσεις απαιτούν πάντα περαιτέρω διερεύνηση διότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να προκληθούν στο άμεσο μέλλον κι άλλοι θάνατοι παιδιών.

Εμείς λοιπόν οι παιδίατροι που είμαστε οι προστάτες και οι πρεσβευτές της παιδικής ηλικίας απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές: «Προσέξτε! Κινητοποιηθείτε!». Απαιτείται από όλους μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν προκύπτουν τέτοια περιστατικά, διότι σε αντίθεση περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβούν».

Share.
Exit mobile version