Η Βρετανία αποτέλεσε την πρώτη χώρα στον κόσμο που πραγματοποίησε εμβολιασμό κατά της COVID-19 στο γενικό πληθυσμό ξεκινώντας από χτες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, με εφαρμογή σε 50 νοσοκομεία, με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNtech.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της χώρας (National Health Service-NHS) θα δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και του προσωπικού και των τροφίμων γηροκομείων και μονάδες φροντίδας ή αποκατάστασης ηλικιωμένων.

 

Τι συμβαίνει όταν κάποιος εμβολιάζεται;

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε με τη νέα τεχνολογία mRNA (messenger RNA technology), χρησιμοποιώντας ένα κατασκευασμένο θραύσμα του γενετικού κώδικα του κορονοϊού, εγχέεται στο βραχίονα (μπράτσο). Η ολοκλήρωση του εμβολιασμού (της ανοσοποίησης) γίνεται σε δύο δόσεις, με απόσταση τριών εβδομάδων η πρώτη από τη δεύτερη, και έχει αποδειχθεί στις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του ότι προστατεύει σε ποσοστό έως και 95% τα άτομα που θα εμβολιαστούν.

Η Pfizer έχει δηλώσει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες στους εθελοντές ήταν κυρίως ήπιες έως μέτριες και εξαφανίστηκαν γρήγορα. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν μετά τη δεύτερη δόση: κόπωση στο 3,8% των εθελοντών και πονοκέφαλος στο 2%. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες έτειναν να αναφέρουν λιγότερα και ήπια ανεπιθύμητα συμπτώματα.

 

Ποια είναι ακριβώς η προστασία του εμβολίου;

Το εμβόλιο αρχίζει να παρέχει κάποια προστασία μετά τη λήψη της πρώτης δόσης και φτάνει στην πλήρη αποτελεσματικότητά του περίπου μια εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης (δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά τον αρχικό εμβολιασμό), σύμφωνα με μια ανασκόπηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που δημοσιεύτηκε, χτες Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Οι κλινικές δοκιμές μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίσουν εάν ένα ανοσοποιημένο άτομο συνεχίζει να μεταδίδει τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα. Ορισμένα εμβόλια, όπως της ηπατίτιδας Α, παρέχουν τέτοια προστασία (γνωστή ως αποστειρωτική ανοσία), ενώ άλλα όχι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια κατά της COVID-19 εστίασαν τις δοκιμές στο να προσδιορίσουν εάν το φάρμακο εμπόδισε τους ανθρώπους να νοσήσουν.

Θα περάσουν, επίσης, αρκετοί ακόμη μήνες, πριν καταστεί σαφές για πόσο χρονικό διάστημα ο εμβολιασμός προστατεύει κάποιον από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-COV-2.

«Μέχρι τότε, είναι καλύτερο να αποφεύγει κανείς συγκεντρώσεις με πολλά άτομα», δήλωσε η Δρ Anita Shet, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

 

Το εμβόλιο εξασφαλίζει την επιστροφή στην κανονική ζωή;

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσοποίηση εμποδίζει τη μετάδοση του ιού -και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό- οι επιστήμονες ζητούν τη συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση του κοινού ακόμα και μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα, να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας και να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Όπως με όλα τα εμβόλια, μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά σε ορισμένα υποσύνολα ατόμων, ενώ σε άλλα όχι και τόσο… Αν αυτό σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να ταξιδέψετε (άμεσα) με αεροπλάνο ή να συγκεντρώσετε πάνω από 30 άτομα στο σπίτι σας; Μάλλον όχι», τόνισε η Δρ Michelle Barron, ανώτερη ιατρική διευθύντρια για την πρόληψη λοιμώξεων στο UCHealth του Κολοράντο.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι απίθανο να έχουν καλύψει το απαραίτητο ποσοστό του πληθυσμού έως την επόμενη άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.

 

 

Share.
Exit mobile version