Γ. Παυλάκης: Στην πρώτη περίοδο το εμβόλιο της ΑΖ έσωσε κόσμο- Τώρα δεν έχει ρόλο λόγω ασφαλέστερων εμβολίων

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως από αντιεμβολιαστές, προκαλεί η ανακοίνωση της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας Astrazeneca ότι αποσύρει το εμβόλιο της κατά της Covid-19 Vaxzevria, ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην αγορά, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα, στην πλειονότητα της, εμφανίζεται καθησυχαστική. Η απόφαση για την διακοπή της διάθεσης του εμβολίου ελήφθη επειδή υπάρχει τώρα μια ποικιλία από νεότερα εμβόλια διαθέσιμα που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού. Αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται, αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία και προσθέτει: «Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατ. ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από 3 δισ. δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

Γ. Παυλάκης: Από την αρχή των εμβολιασμών, έλεγα ότι η Ελλάδα έκανε λάθος να παίρνει ΑΖ εμβόλιο μονοπωλιακά

«Από την αρχή των εμβολιασμών, έλεγα ότι η Ελλάδα έκανε λάθος να παίρνει ΑΖ εμβόλιο μονοπωλιακά, ο πρωθυπουργός είχε άλλη γνώμη. Η εμπειρία μου έλεγε ότι αυτά τα εμβόλια μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα. Παρουσίασαν, ελάχιστα. 20-30 στο εκατομμύριο», δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Ιατρός – Ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. «Στην πρώτη περίοδο της πανδημίας ήταν σωτήρια. Όταν βγήκαν τα RNA εμβόλια, αποδείχτηκε ότι είχαν πολύ λιγότερες παρενέργειες, λιγότερες από 1 στο εκατομμύριο. Άρα πάμε με το ασφαλέστερο εμβόλιο. Η ΑΖ απόσυρε το εμβόλιο από Ευρώπη και Αμερική. Πολλοί στον υπόλοιπο κόσμο ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν, γιατί ήταν αρκετά αποτελεσματικό. Τώρα η εταιρεία το απόσυρε από παντού, και θα πέσει η διαθεσιμότητα φθηνών εμβολίων. Στην πρώτη περίοδο έσωσε πολύ κόσμο, τώρα δεν έχει ρόλο, λόγω καλύτερων και ασφαλέστερων εμβολίων». Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας ερευνητής τον Ιανουάριο σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm είχε δηλώσει :«Μακάρι όλα τα εμβόλια που έχουμε να ήταν σαν τα εμβόλια του RNA για τον κορονοϊό, επειδή έχουν ελάχιστες παρενέργειες, μπροστά στο όφελος κατά της Covid19».

Πρόεδρος ΕΟΦ: Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ανέφερε ότι «για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε, λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού». Όσον αφορά τις παρενέργειες ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε ότι «είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια. Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Γκ. Μαγιορκίνης: Ήταν το μοναδικό μη κερδοσκοπικό εμβόλιο

Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτηση του στο Facebook διευκρινίζει:

«Μερικά facts που ξεχνιούνται σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca για την COVID-19:

1) Το εμβόλιο σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η διανομή έγινε από την Astra Zeneca

2) Ήταν το μοναδικό ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ εμβόλιο, καθώς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε υπογράψει συμβόλαιο παραχώρησης στην Astra Zeneca, με τον όρο να διανεμηθεί χωρίς κέρδος καθ’όλη την διάρκεια της πανδημίας. Με απλά λόγια η εταιρεία το πουλούσε στο κόστος παραγωγής-διανομής.

3) Ήταν το μοναδικό από τα 3 πρώτα που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Όσον αφορά τον κίνδυνο των θρομβώσεων, ήταν μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (~1-2/100.000):

1) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πεθάνουμε (πνιγούμε) από το φαγητό που τρώμε στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)

2) Ισούται περίπου με τον κίνδυνο να πνιγούμε και να πεθάνουμε από νερό στην διάρκεια ενός έτους (στοιχεία από ΗΠΑ)

3) Έχουμε 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουμε σε αυτοκινητιστικό εντός ενός έτους

4) Αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη δόση του εμβολίου και τις πρώτες 30 περίπου ημέρες από την πρώτη δόση. Μετά τις 30 ημέρες ο κίνδυνος μηδενίζεται, άρα όσοι το έκαναν δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να φοβούνται σήμερα για αυτήν την παρενέργεια.

Αχ. Γραβάνης :Η παραφιλολογία για την διακοπή λόγω παρενεργειών δεν είναι βάσιμη

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Αχιλλέας Γραβάνης δίνει την δική του εκδοχή σε ανάρτηση του στα social media:

«Η παραφιλολογία για την διακοπή λόγω παρενεργειών (σπάνιες θρομβώσεις) δεν είναι βάσιμη. Η φαρμακολογία του κορονοϊού έχει πλέον κυριαρχηθεί κυρίως από τα mRNA εμβόλια, με αποτέλεσμα τα cDNA εμβόλια όπως αυτό της AstraZeneca να χρησιμοποιούνται ελάχιστα. Η διεθνής βιβλιογραφία με ανεξάρτητες μελέτες δείχνει ότι πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, με πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του παγκοσμίως».

Γ. Μπουλμπασάκος: Τα εμβόλια κατά της Covid-19 έσωσαν περίπου 19,8 εκατομμύρια ζωές το πρώτο έτος εμβολιασμού

Ο γραμματέας τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μπουλμπασάκος σε ανάρτηση του στο Facebook μεταξύ άλλων επισημαίνει

«Τα 4 σημαντικότερα επιτεύγματα της Ιατρικής από το 1840 ,σε σχετικό δημοψήφισμα θεωρήθηκαν:

1)Υγιεινή(καθαρό νερό και αποχέτευση)

2)Αντιβιοτικά

3)Αναισθησία

4)Εμβόλια

Η ανακοίνωση της ASTRA για την απόσυρση του εμβολίου της για τον κορονοϊό δημιούργησε δικαιολογημένες αντιδράσεις .Αυτές πρέπει να παραμείνουν στο αυστηρά επιστημονικό πεδίο. Η πολιτική εκμετάλλευση δεν βοηθάει, δεν δικαιώνει ανορθολογικές προσεγγίσεις, και πολύ περισσότερα δεν συνιστά ευκαιρία για δικαίωση αντιεπιστημονικών θεωρήσεων. Αυτά λένε λοιπόν οι διεθνείς μελέτες και ο Π.ΟΥ. Τα εμβόλια κατά της Covid-19 έσωσαν περίπου 19,8 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος του προγράμματος εμβολιασμού (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021), σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κορονοϊού εκτιμάται ότι αποτράπηκαν χάρη στα εμβόλια στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (12,2 εκατομμύρια). Άλλοι περίπου 600.000 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021 – κάτι που δεν υλοποιήθηκε τελικά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλιβερ Γουότσον του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases» ανέλυσαν στοιχεία για 185 χώρες. Η μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια μειώθηκαν κατά 63% οι θάνατοι που αλλιώς θα είχαν συμβεί (31,4 εκατομμύρια). Το 79% των θανάτων που αποτράπηκαν (15,5 εκατομμύρια), αποδίδονται στην άμεση προστασία των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ το υπόλοιπο 21% (4,3 εκατομμύρια θάνατοι) χάρη στην έμμεση προστασία των εμβολίων λόγω κυρίως της μειωμένης μετάδοσης του κορονοϊού. Τα τελευταία 50 χρόνια τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές, αριθμός που ισοδυναμεί με έξι ζωές κάθε λεπτό, εκτιμά μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι η εκτίμηση αυτή είναι «συγκρατημένη» καθώς η μελέτη αφορά μόνο τον εμβολιασμό κατά 14 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διφθερίτιδας, της ηπατίτιδας Β’, της ιλαράς, του κοκίτη, του τετάνου, του κίτρινου πυρετού.

Υ.Γ. Δεν παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων»

Share.
Exit mobile version