Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 2 το μεσημέρι η αλλαγή «σκυτάλης» στο υπουργείο Υγείας εν μέσω προσδοκιών όλων των παρόχων να έχουν με την νέα ηγεσία της Αριστοτέλους, μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καλούνται τώρα να «σηκώσουν τα μανίκια» και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα και ειδικά στα «καυτά» θέματα της Φαρμακοβιομηχανίας, εγχώριας και των πολυεθνικών. (διαβάστε εδώ περισσότερα)

 


Τι δήλωσαν αποκλειστικά στο
DailyPharmaNews οι θεσμικοί εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας

 

 

Το dailypharmanews επικοινώνησε με τους προέδρους ΣΦΕΕ και ΠΕΦ και μεταδίδει τις προσδοκίες τους…


ΣΦΕΕ: Προσδοκία μας η δημιουργία βιώσιμου περιβάλλοντος και συνεργασίας»

«Η προσδοκία του ΣΦΕΕ είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στο χώρο του φαρμάκου για όλους τους εταίρους με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε ουσιαστικά με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το περιβάλλον στο φάρμακο είναι ασφυκτικό, λόγω του ανεπαρκούς προϋπολογισμού, των υπέρογκων χρεώσεων (clawback), της έλλειψης προβλεψιμότητας και των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν να υλοποιηθούν.  Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαβούλευση και με τη νέα πολιτική ηγεσία,  ευελπιστώντας σε ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, το οποίο θα αποβεί προς όφελος των Ελλήνων ασθενών».

 

 ΠΕΦ: Απαραίτητο ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής

«Αναμφίβολα η ατζέντα του νέου υπουργού υγείας θα είναι γεμάτη από πιεστικές προτεραιότητες που αφορούν στο σύνολο του χώρου της υγείας.

Από την πλευρά μας ως ελληνικές παραγωγικές βιομηχανίες φαρμάκων, θεωρούμε απαραίτητη τη συμφωνία Κράτους – βιομηχανίας σε ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας.

Βασικά σημεία του πλαισίου αυτού θα πρέπει να είναι :

· η αύξηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα ανάλογα των αναγκών

· η διόρθωση της στρέβλωσης του clawback το οποίο αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και την επιβίωση των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών.

· η εστίαση στην υλοποίηση και παρακολούθηση των διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, της κατανάλωσης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης

. η διαμόρφωση ενός συστήματος ουσιαστικών κινήτρων για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων

-Τέλος, (και σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία), κίνητρα για όσους επενδύουν στην Ελλάδα π.χ. συμψηφισμοί παραγωγικών δαπανών και κλινικών ερευνών με το clawback».

 

 

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version