Η Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου και είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα θέματα που αφορούν την πεπτική υγεία. Αυτή η ημέρα προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Γαστρεντερολογίας (World Gastroenterology Organisation, WGO) και επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό θέμα που αφορά τη γαστρεντερολογία.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η σημασία της Πεπτικής Υγείας

Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει όργανα όπως ο οισοφάγος, το στομάχι, το ήπαρ, το πάγκρεας, τα έντερα και ο πρωκτός. Είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των αποβλήτων.

Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία και ευεξία. Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά τον καρκίνο του μαστού. Η συχνότητα του βρίσκεται σε αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η απαραίτητη πρόληψη και φροντίδα της Πεπτικής Υγείας

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και νερό είναι απαραίτητη για την καλή πεπτική υγεία. Η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, λιπαρών και ζαχαρούχων τροφών είναι επίσης σημαντική.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα με κολονοσκόπηση. Επειδή η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που απαιτεί προετοιμασία και γενικώς η διαδικασία της αντιμετωπίζεται ως εξέταση ταμπού, σημαντικό ποσοστό των πολιτών την αναβάλλουν διαρκώς. Έτσι, πολλοί την κάνουν όταν είναι ήδη αργά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση προβλημάτων στο παχύ έντερο και το ορθό.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας πως, στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα ξεκινήσουν να διανέμονται δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου από τον Ιούνιο του 2024, σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, με δικαίωμα συμμετοχή στο πρόγραμμα κάθε δύο χρόνια. Οι πολίτες θα ειδοποιούνται είτε με sms είτε μέσω άυλης συνταγογράφησης. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.

Η απόφαση αυτή αποτιμάται ως μια πολύ θετική κίνηση από την ιατρική κοινότητα, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πια μια πρακτική πρόληψης, την οποία εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Συμπτώματα που μας χτυπούν καμπανάκι για έλεγχο

Συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και αιμορραγία από το ορθό μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσουμε σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα. Ένας γαστρεντερολόγος μπορεί να διαγνώσει και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Η καλή πεπτική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας και η ενημέρωση και πρόληψη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και πρόληψη πολλών προβλημάτων.

Share.
Exit mobile version