Οι υπηρεσίες του ΟΔΙΠΥ θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Μέσω του πενταετούς προγράμματος για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων , για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε καταγεγραμμένη τάση μείωσης των λοιμώξεων, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα δεδομένα που βλέπουμε από τον ΕΟΔΥ και το ECDC. 

Η επισήμανση ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΔΙΠΥ Βασίλη Μπαλάνη, ο οποίος κατά την ομιλία του στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece 2024», γνωστοποίησε για πρώτη φορά αποτελέσματα  από τις αξιολογήσεις που κάνει ο Οργανισμός σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Έχουμε 25% βελτίωση στο κομμάτι της ταυτοποίησης ασθενών,  35% βελτίωση στην εκτίμηση κινδύνου για τις πτώσεις, 80% βελτίωση στην  καταγραφή αναφορών συμβάντων και 50% βελτίωση στην συστηματική καταγραφή ειδικών δεκτών μέτρησης». Έως το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε 50 Νοσοκομεία του ΕΣΥ,  είπε ο κ. Μπαλάνης, για να συμπληρώσει στην συνέχεια ότι  ήδη έχουν δημιουργηθεί  30 βασικοί δείκτες ασφάλειας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας για τα νοσοκομεία που αξιολογούνται, οι οποίοι έως το τέλος του έτους θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ από το RRF για δημιουργία περισσότερων standards ποιότητας

«Έχουμε δημιουργήσει ήδη πάνω από 20 standards ποιότητας και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για  να τρέξουμε ένα μεγαλύτερο project για δημιουργία πολλών περισσότερων standards ποιότητας στη χώρα. Επίσης θα υπάρχει σε  όλα τα νοσοκομεία της χώρας για τους επαγγελματίες υγείας, ο οδηγός με τον οποίο θα μπορούν να εκπαιδευτούν για την μέτρηση των δεκτών  και για την παρακολούθησή τους. Παράλληλα θα υπάρχει και εκπαίδευση από την πλευρά των στελεχών του οργανισμού μας για όλους τους επαγγελματικές υγείας».

H Ελλάδα δεν καταθέτει στοιχεία στον ΟΟΣΑΓια να μιλήσουμε για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει καταρχάς να μετράμε τα δεδομένα που έχουμε και αυτό είναι  ένα από τα κενά που έχει το σύστημα υγείας μας, ανέφερε ο κ Μπαλάνης . Και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που δεν έχει  περάσει ποτέ αντίστοιχη μεταρρύθμιση. Τώρα περνά για πρώτη φορά μία μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στη χώρα μας, οπότε αναμένεται και μέσω της μελέτης της Διανέοσις και  μέσω δράσεων από όλους τους φορείς που συνδράμουν στο ΕΣΥ, να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους πόρους,  ο τρόπος που βλέπουμε τους ασθενείς».  

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ παραδέχτηκε μάλιστα ότι η χώρα μας  δεν καταθέτει στον ΟΟΣΑ στοιχεία για την ασφάλεια και για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, διευκρινίζοντας ότι  «δεν μπορούμε να έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη γιατί δεν μετράμε οτιδήποτε, για να μπορούμε να το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης»

Οι τρεις βασικές αρμοδιότητες του ΟΔΙΠΥ -Έργα 23 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν

Ο Διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ σε άλλο σημείο της ομιλίας του προανήγγειλε την επέκταση των υπηρεσιών του ΟΔΙΠΥ μελλοντικά και στον ιδιωτικό τομέα. «Ο ΟΔΙΠΥ έχει τρεις  βασικές αρμοδιότητες, την διασφάλιση της ποιότητας μέσω της οποίας ουσιαστικά αξιολογούμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη χώρα, από Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια Τριτοβάθμια, στο δημόσιο κυρίως τομέα, κάτι το οποίο το οποίο μελλοντικά θα αλλάξει, και  θα ενσωματωθεί και ο ιδιωτικός τομέας. Έχουμε ευθύνη επίσης για τη  βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ήδη έχουμε σηκώσει πολύ μεγάλα ποσά από πηγές χρηματοδότησης διαφορετικές,  από ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ. Στο τωρινό ΕΣΠΑ  ήδη έχουμε τέσσερα έργα αξίας  23 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένονται στη σειρά, για να εγκριθούν και να προχωρήσουμε στην έναρξή τους. Και ο τρίτος πυλώνας είναι η στρατηγική για την υγεία. Δηλαδή προτάσεις από τη δική μας την πλευρά προς το υπουργείο Υγείας.  με βάση την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε τη δυνατότητα του υπουργείου να μεταρρυθμίσει το ΕΣΥ, με βάση πραγματικά δεδομένα». 

Share.
Exit mobile version