Σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση που θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει συζητήσεις, μια παιδίατρος ζητάει σήμερα να αλλάξει η προσέγγιση στη φροντίδα που χορηγείται στους διεμφυλικούς νέους στην Αγγλία, προτείνοντας μεγαλύτερη σύνεση καθώς δεν υπάρχουν «αξιόπιστα δεδομένα» για τις ορμονοθεραπείες.

Η μελέτη είχε παραγγελθεί το 2020 από το δημόσιο σύστημα υγείας, το NHS, καθώς υπήρχε ισχυρή αύξηση του αριθμού των παιδιών και των νέων που αμφισβητούσαν το φύλο τους και εμφανίζονταν στις υπηρεσίες υγείας για να ζητήσουν βοήθεια.

Το φαινόμενο οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε δικαστικές μάχες που έτυχαν ευρύτατης δημοσιότητας και στην απόφαση να κλείσει το μοναδικό εξειδικευμένο σχετικό δημόσιο ίδρυμα, έπειτα από δυσβάσταχτες μαρτυρίες για υγειονομικό προσωπικό υπό πίεση και εσπευσμένες θεραπείες. Πρόκειται τώρα να αντικατασταθεί από περιφερειακά κέντρα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε χθες, Τρίτη, την έκθεση, εκτιμώντας πως είναι προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. «Αρμόζει να είμαστε εξαιρετικά συνετοί, (…) επειδή δεν γνωρίζουμε τον αντίκτυπο» των αναστολέων εφηβείας ή των ορμονοθεραπειών, δήλωσε.

Το ζήτημα της διεμφυλικότητας είναι πολύ διχαστικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και σε άλλες χώρες. Η συντάκτρια της έκθεσης, η παιδίατρος Χίλαρι Κας, εκφράζει τη λύπη της για «την εξαιρετική τοξικότητα της συζήτησης» και λέει πως και η ίδια επικρίθηκε έντονα στη διάρκεια των ερευνών της, οι οποίες διάρκεσαν σχεδόν τέσσερα χρόνια.

«Λίγοι άλλοι τομείς υπάρχουν στην υγεία, όπου οι επαγγελματίες φοβούνται τόσο να συζητήσουν ανοικτά τις απόψεις τους, όπου οι άνθρωποι διασύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπου οι βρισιές συνδυάζονται με τις χειρότερες συμπεριφορές εκφοβισμού. Αυτό πρέπει να σταματήσει», γράφει.

Στην έκθεσή της των 400 σελίδων, η πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Σώματος Παιδιατρικής και Βρεφικής Υγείας παρουσίασε σήμερα 32 συστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν οι νέες υπηρεσίες του NHS στην Αγγλία για τα παιδιά και τους νέους που αναρωτιούνται για την έμφυλη ταυτότητά τους ή εμφανίζουν δυσφορία φύλου.

Απογοήτευση

Στο έγγραφο απευθύνεται έκκληση για μια προσέγγιση που οφείλει «να περιλαμβάνει ανίχνευση της κατάστασης της νευρολογικής ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, καθώς και αξιολόγηση της ψυχικής υγείας».

Τον περασμένο μήνα, το NHS της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι οι αναστολείς εφηβείας δεν θα χορηγούνται πλέον στους νέους κάτω των 16 ετών.

Μετά την ηλικία των 16 ετών, οι υπηρεσίες υγείας καλούνται στην έκθεση να επιδεικνύουν «εξαιρετική σύνεση». «Θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής κλινική δικαιολόγηση για να χορηγηθούν ορμόνες στο στάδιο αυτό», πριν από την ενηλικίωση.

Κάθε περιφερειακό κέντρο θα πρέπει να διαθέτει μια υπηρεσία παρακολούθησης για τους νέους ηλικίας 17-25 ετών «ώστε να εξασφαλίζει τη συνέχεια της φροντίδας και υποστήριξη (προς τους νέους) σ’ ένα στάδιο της διαδρομής τους κατά το οποίο είναι εν δυνάμει ευάλωτοι», σύμφωνα με την έκθεση.

Για τα παιδιά προ της εφηβείας, πρέπει να υιοθετείται μια προσέγγιση «ακόμα πιο συνετή». Αυτά που αλλάζουν ονόματα ή επώνυμα από την πιο νεαρή ηλικία τους μπορεί να αισθάνονται ακόμα μεγαλύτερο στρες με την έλευση της εφηβείας και κατά συνέπεια την ανάγκη να κάνουν ορμονοθεραπείες.

Στη βάση της συζήτησης, η Χίλαρι Κας εκφράζει την ανησυχία της για «την κακή ποιότητα των δημοσιευμένων μελετών» και για την απουσία «αξιόπιστων δεδομένων» για τη διεμφυλικότητα μεταξύ των νέων: «Η έρευνα εγκατέλειψε» τους νέους, τονίζει.

Η έκθεση βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης και ικανοποιεί ιδιαίτερα το συντηρητικό Τύπο, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Επιτέλους η φωνή της λογικής στο διεμφυλικό δόγμα», εκφράζει την ικανοποίησή της η Daily Mail.

Η κυβέρνηση και τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται πολύ επικριτικά έναντι των διεκδικήσεων των ενώσεων υπεράσπισης των διεμφυλικών. Οι αρχές συνέστησαν επίσης προσφάτως να προστατεύονται τα σχολικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν αιτήματα παιδιών να τους αναγνωριστεί φύλο διαφορετικό από το δικό τους.

Το Λονδίνο έχει μπλοκάρει ένα σχέδιο που υιοθετήθηκε στη Σκωτία και είχε στόχο να διευκολύνει την αναγνώριση της αλλαγής φύλου από την ηλικία των 16 ετών.

Στην εισαγωγή της έκθεσης, η Χίλαρι Κας απευθύνεται στους νέους με τους οποίους συναντήθηκε και οι οποίοι ζήτησαν να έχουν το ταχύτερο πρόσβαση σε αναστολείς της εφηβείας και σε ορμόνες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να είστε απογοητευμένοι», γράφει. Όμως «δεν είναι δυνατό να παίρνετε αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή σας χωρίς να είστε σε θέση να ζυγίσετε τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα που αυτές παρουσιάζουν σήμερα και μακροπρόθεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.
Exit mobile version