Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανοίγοντας με ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Εξοπλισμός» , τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στο Eurogroup θα πιστοποιηθεί η οριστική έξοδος της χώρας από μια παρατεταμένη περίοδο δημοσιονομικής υστέρησης και λιτότητας, που έπληξε και το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση επούλωση πληγών και για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με καθολική κάλυψη».

 

Ο Yπουργός ανέφερε επίσης ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών στα νοσοκομεία ήταν μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, η οποία όμως  δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση νοσοκομειακών υπηρεσιών από το ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία επωμίστηκαν ένα μεγάλο βάρος χωρίς να καταρρεύσουν, χάρη στο φιλότιμο και την ανιδιοτελή προσφορά της πλειονότητας του προσωπικού των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Πλέον είναι λειτουργικά, προσβάσιμα και διοικούνται με εντιμότητα και διαφάνεια. Κάλυψαν την αυξημένη ζήτηση χωρίς να παράγουν χρέη, με ιστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 1,298 εκατ., το 2013 688 εκατ., το 2015 931 εκατ., το 2016 450 εκατ. και το 2017 299 εκατ. ευρώ.

 

Αυτές τις ημέρες, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμα διοχετεύτηκαν στην αγορά. Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα αποπληρώνει πάνω από το 80% των προγραμματισμένων οφειλών του στο ΕΣΥ. Πενταπλασιάστηκαν οι πόροι που μεταβιβάστηκαν από ΕΟΠΥΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ από το 2017 και μετά ο ΕΦΚΑ αποδίδει το 100% των πόρων του προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχει κανονικότητα στη ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, κλίμα εργασιακής ηρεμίας και καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους. 

 

Τόνισε παράλληλα, ότι οι δαπάνες υγείας είναι πολύ χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές κατά την επόμενη περίοδο. Αυτό που επιτεύχθηκε είναι ο επαναπροσδιορισμός των ορίων του 2018 με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, με την προσθήκη 92,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το νοσοκομειακό φάρμακο θα έχει ένα διακριτό μερίδιο, το οποίο θα προσδιοριστεί  στο επόμενο διάστημα. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση της τάξης των 195 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας στο επόμενο μεσοπρόθεσμο, σε ό,τι αφορά τη δημόσια δαπάνη για την υγεία.  Αυτή η ενίσχυση δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, μολονότι η χώρα απέχει ακόμη από τον κοινοτικό μέσο όρο.

 

Όσον αφορά την κεντρικοποίηση των προμηθειών, υπάρχει ένας νέος φορέας, το ΕΚΑΠΥ, που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα και έχει ως στόχο να συνδυάσει την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, με την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου. Επίσης, ο οργανισμός ΗΤΑ που θα δημιουργηθεί θα συνδέεται με τη διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, τεκμηριώνοντας τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας, ενώ θα υπάρχει και το φίλτρο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Μέσω της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα νοσοκομεία με το νέο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα υπάρχει πλήρης έλεγχος στη διακίνηση φαρμάκων και υλικών.

 

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών, η κυβέρνηση θέτει σε πρώτη θέση τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα του συστήματος, μέσω των γραφείων υποστήριξης δικαιωμάτων ασθενών στα νοσοκομεία, λίστας χειρουργείων και πάταξης των εστιών ανομίας και εκμετάλλευσης του ασθενούς, ο οποίος πλέον δεν είναι ανοχύρωτος  στο δημόσιο νοσοκομείο. Αλλάζουν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, δίνοντας ώθηση σε οργανικές κλίνες και οργανικές θέσεις και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

 

Share.
Exit mobile version