«Στο σύστημα υγείας υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και ανοιχτές πληγές, ωστόσο, είμαστε σε φάση επούλωσης. Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση και εξάντλησε τις αντοχές των πολιτών και του συστήματος υγείας, αλλά σήμερα τα πράγματα βαίνουν προς βελτίωση. Υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις και το σύστημα υγείας εκσυγχρονίζεται». Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του 2nd Patient Compliance Conference με θέμα: Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος Ιατρός – Ενεργός Ασθενής – Αποτελεσματικές Θεραπείες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ που διοργανώνει σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 2018, το DailyPharmaNews.gr στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δομές και περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε παρατεινόμενη δυσκολία, καθώς έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών και τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε με συνεννόηση και χωρίς αιφνιδιασμούς, να βρούμε νέες ισορροπίες στο νέο περιβάλλον που έχει προκύψει στην Ελλάδα».

«Στο επίκεντρο των πολιτικών μας πρέπει να τεθεί η δημιουργία πλαισίου που να ευνοεί την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για να υπάρχει συμμόρφωση του ασθενούς, ενώ κρίσιμο ρόλο παίζει και ο γιατρός» σημείωσε ο κ. Ξανθός, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης, με ενσωμάτωση κανόνων, θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το στοίχημα της ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης “περνά” επίσης μέσα από τη δημιουργία συνθηκών επικουρικής και ρυθμισμένης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. «Είναι σε εξέλιξη το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η διαρθρωτική αυτή αλλαγή πρέπει να γίνει» ανέφερε ο κ. Ξανθός και κατέληξε πως «στοίχημα εθνικής σημασίας είναι να αντιστρέψουμε την ιατρική μετανάστευση και να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη».

 

Share.
Exit mobile version