Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε ορνιθοτροφείο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει εποχική αύξηση της θανατηφόρας νόσου.

Ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών, ανακοίνωσε ο WOAH που έχει την έδρα του στο Παρίσι, επικαλούμενος αναφορά από τις βουλγαρικές αρχές.

Τι είναι η γρίπη των πτηνών και πώς μεταδίδεται

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το 1996 σε χήνα στην Κίνα. Το 1997 σημειώθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ.

Έως το 2004 ο ιός κυκλοφορούσε αποκλειστικά στη Ν/Α Ασία προσβάλλοντας εκτός από πτηνά και άλλα είδη ζώων όπως αιλουροειδή, σκύλους και σποραδικά ανθρώπους. Η επίμονη παρουσία του ιού στην περιοχή και σε μεγάλο αριθμό πτηνών αλλά και άλλων ζώων συνέβαλε στην γενετική του εξέλιξη. Το 2005 ο ιός πέρασε στη Σιβηρία, στη συνέχεια μεταδόθηκε σε παρακείμενες χώρες και η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε παγκόσμια.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει δύο πρωτεΐνες στην εξωτερική του επιφάνεια, την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν) που σχετίζονται με την ικανότητα μετάδοσης και πρόκλησης σοβαρής νόσου. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αυτών των πρωτεϊνών και ο κάθε υπότυπος του ιού ονοματίζεται με βάση τον συνδυασμό τους π.χ. ο H5N1 έχει την αιμαγλουτινίνη τύπου 5 (Η5) και τη νευραμινιδάση τύπου 1 (Ν1). Ομοίως ονοματίζονται και οι άλλοι υπότυποι του ιού π.χ. H3N8 κτλ. Οι υπότυποι διακρίνονται περαιτέρω σε γενότυπους, κλάδους (clades) με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταδοτικότητας και παθογενετικότητας.

Η γρίπη των πτηνών και ιδιαίτερα ορισμένοι υπότυποι/γενότυποι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο όμως η μετάδοση απαιτεί στενή και χωρίς προφυλάξεις επαφή με πτηνά και ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, όσο ο ιός παραμένει σε κυκλοφορία έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και να αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέου υπότυπου/γενότυπου του ιού με τη δυνατότητα να μεταδίδεται εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και μεταξύ των ανθρώπων ο οποίος θα μπορεί να προκαλεί σοβαρή νόσο καθώς θα πρόκειται για νέο ιό και ο ανθρώπινος πληθυσμός δε θα προστατεύεται από κάποιο βαθμό ανοσίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΟΔΥ

Share.
Exit mobile version