Η εναρμόνιση της Ελλάδας με τις οδηγίες του ΠΟΥ μπορεί να οδηγήσει σε 11.600 λιγότεροι θανάτους ετησίως
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
11.600 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα, αν τα επίπεδα ρύπανσης πέσουν στα επίπεδα των επικαιροποιημένων οδηγιών του ΠΟΥ. (Ο ΠΟΥ συστήνει την μείωση των επιτρεπόμενων ορίων των ιδιαίτερα επικίνδυνων για τον οργανισμό μικροσωματιδίων PM2.5 στα 5 µg/m³ έναντι των 25 µg/m³ που ισχύουν σήμερα με βάση τις επιταγές της ΕΕ. Η ΕΕ έχει ωστόσο αποφασίσει να μειώσει το όριο αυτό στα 10 µg/m³, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αρκεί αυτή η παρέμβαση).
Ειδικότερα στην Αττική που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και έχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων, 4.700 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν κατ’ έτος. Στη Θεσσαλία 436 θάνατοι στις αστικές περιοχές και 331 στις αγροτικές περιοχές. Νούμερα που τρομάζουν είναι όμως πέρα για πέρα αληθινά, βάσει επιδημιολογικής στατιστικής μελέτης που έγινε σε 12 πόλεις της χώρας μας, από την Ομάδα Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Ερευνητή Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Imperial College, Δημήτρη Ευαγγελόπουλο.
Ο διακεκριμένος ερευνητής σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31/05) και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6), εξήγησε ότι η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και ειδικότερα στα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο γίνεται ακόμα σοβαρότερο στα αστικά κέντρα.
Ανησυχητικά τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου
«Τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου είναι ανησυχητικά καθότι έχουν ήδη αυξηθεί και προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του ότι αυξάνεται η χρήση της πετρελαιοκίνησης. Το ότι επιτράπηκαν τα diesel αυτοκίνητα στη χώρα μας είναι κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Οι σοβαρότερες επιδράσεις είναι αυτές που προκαλούνται από τη μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οπότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις ετήσιες συγκεντρώσεις και ταυτόχρονα να ελέγξουμε τα επεισόδια, γιατί οι μέρες με υψηλές εκθέσεις προκαλούν πολύ υψηλές αλλαγές, κυρίως στις εισαγωγές στα Νοσοκομεία».
Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι σημαντικές, καθότι αυξάνουν την αναπνευστική και καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα, είπε ο κ. Ευαγγελόπουλος για να τονίσει στη συνέχεια ότι οι επικαιροποιημένες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, βασίζονται σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία επιδημιολογικών μελετών και στοχεύουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, με τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.
Άμεσα τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση των ρύπων
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας για τα όρια των συγκεντρώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων. Οι αρμόδιοι φορείς στη χώρα μας θα πρέπει να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές με σκοπό τη μείωση των ρύπων για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Τα υψηλότερα από τις οδηγίες του ΠΟΥ επίπεδα ρύπων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχουν ήδη και θα έχουν μελλοντικά σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής αν δεν δράσουμε άμεσα».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης και σε δηλώσεις του στο DailyPharmaNews ο επιδημιολόγος ανέφερε ότι δεν είναι μόνο οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Εκτός από καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά προβλήματα η ρύπανση συνδέεται και με καρκίνο στον πνεύμονα και το συκώτι, καθώς επίσης με νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η άνοια. Η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση πλήττει επίσης τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Αν όμως πέσουν τα επίπεδα της ρύπανσης σήμερα στα επιτρεπτά όρια, σε 10 χρόνια θα υπάρχουν σαφώς βελτιωμένα επίπεδα στη δημόσια υγεία».