Το Festival Alzheimer -μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Alzheimer σε συνεργασία με το Κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Σεπτέμβριο, Παγκόσμιο Μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο Alzheimer.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Σκοπός του φεστιβάλ ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την άνοια, να παρέχει ενημέρωση για τις υπάρχουσες δομές και τις διαθέσιμες υπηρεσίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και να προτείνει τρόπους να ζουν καλύτερα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.
Οι δραστηριότητες του Festival Alzheimer
Κατά τη διάρκεια του διήμερου φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν πλήθος δραστηριότητες, ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και πολλές άλλες εκδηλώσεις, σχεδιασμένες για να προσφέρουν ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία στο κοινό.
Οι θεματικές και οι ενότητες του φεστιβάλ περιλάμβαναν θέματα σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, τις νέες τεχνολογίες, εργαστήρια για παιδιά, τεστ μνήμης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και παροχή πληροφοριών για δομές και τρόπους υποστήριξης ασθενών και φροντιστών σε όλη την Ελλάδα.
Festival Alzheimer 2024: «Άνοια – Δίνουμε το σωστό στίγμα»
To Festival Alzheimer 2024 εστίασε στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, μιας αφανούς πτυχής της νόσου, δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Ενθαρρύνοντας, έτσι, την κοινωνία να τους αντιμετωπίσει με σεβασμό και κατανόηση, προάγοντας την ένταξη και την αποδοχή τους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η νευρολόγος-ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Αlzheimer Αθήνας, Παρασκευή Σακκά, «οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είχαν σαν μήνυμα «Άνοια – Δίνουμε το σωστό στίγμα». Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το κοινό, να το ευαισθητοποιήσουμε για να υπάρξει λύση, φροντίδα, υπηρεσίες, πρόληψη. Διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό. Είχαμε περίπτερα αφιερωμένα στην πρόληψη, στη σωματική άσκηση που συντελεί πολύ στην πρόληψη της άνοιας, στις διατροφικές συνήθειες σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Σκαρμούτσος μας μαγείρεψε υγιεινά, φαγητά που βοηθούν τη διατήρηση της νοητικής υγείας.
Έγιναν εργαστήρια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, όπως το “Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;”, το οποίο αφορούσε στο πώς οι οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά μπορούν να προσεγγίσουν το θέμα της εκδήλωσης της άνοιας στον παππού ή τη γιαγιά. Υπήρξε σειρά επιστημονικών ομιλιών από διακεκριμένους επιστήμονες, όπου παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και δύο συνεδρίες όπου το κοινό έθεσε τις δικές του ερωτήσεις στους ειδικούς (γιατρούς, νευρολόγους), ενώ έγιναν και δωρεάν τεστ μνήμης, στα οποία συμμετείχε πολύς κόσμος».
Αξίζει να αναφερθεί ότι όποιος –άνω των 60 ετών– ενδιαφέρεται να κάνει ένα τεστ μνήμης δωρεάν και δεν είχε την ευκαιρία να το κάνει στο πλαίσιο του διήμερου Festival Alzheimer, μπορεί να απευθυνθεί στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών που υπάρχουν σε όλη την Αττική.
Εξελίξεις που αναμένονται για τη νόσο Alzheimer
Τις θετικές εξελίξεις η κα Σακκά αναφέρει με κάθε ευκαιρία, βεβαιώνοντας πως πλέον βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, εξελιγμένων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. «Τα μονοκλωνικά αντισώματα, αν και δεν έχουν έρθει ακόμα στη χώρα μας, δίνουν σημαντικές ελπίδες, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές σε ασθενείς και φροντιστές πως αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν είναι πανάκεια, δεν είναι για όλους τους ασθενείς. Είναι πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για να διαπιστωθεί εάν κάποιος ασθενής είναι επιλέξιμος να λάβει φάρμακο αυτής της κατηγορίας, όταν θα έρθει και στην Ελλάδα. Επιφέρουν αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρόκειται για ακριβές θεραπείες, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποζημιώνονται από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς».
Το φορτίο της φροντίδας ενός ανοϊκού ασθενή
Πρόσφατα, η κα Σακκά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει η φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενή: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο να έχεις δίπλα σου έναν δικό σου άνθρωπο που καταρρέει σαν προσωπικότητα, φεύγει, χάνεται. Είναι ψυχοφθόρο αλλά και πρακτικά πολύ δύσκολο γιατί χρειάζεται βοήθεια να ντυθεί, να πλυθεί, να μετακινηθεί, να φάει, να πάει μία βόλτα. Κουράζονται οι οικογένειες των ασθενών. Οργανώσεις Αλτσχάιμερ υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους. Υπάρχει το περίφημο σχέδιο νόμου για τα δικαιώματα ασθενών και φροντιστών που προβλέπει οικονομικά βοηθήματα, άδειες από την εργασία, περισσότερες υπηρεσίες, κέντρα ημέρας, γηροκομεία για ασθενείς σε τελικό στάδιο, που έχουν ανάγκη εξειδικευμένης φροντίδας. Όλα αυτά προβλέπονται σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο φτιάχτηκε με πολύ μεγάλη προσοχή. Βαίνουμε στον πέμπτο χρόνο και κάθε Σεπτέμβριο και κάθε Μάρτιο που είναι η ημέρα του Φροντιστή, οι αρμόδιοι μας υπόσχονται ότι ψηφίζεται τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες. Κάθε φορά, κάτι συμβαίνει και δεν ψηφίζεται. Αυτό είναι πολύ μεγάλο έλλειμμα. Πρέπει να υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καθώς προσφέρουν λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της φροντίδας των ανοϊκών ασθενών.