Οι άνθρωποι που βιώνουν επίμονη μοναξιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η επίμονη μοναξιά επιταχύνει τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει αργότερα στην ζωή του άνοια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική υγεία καθώς τόσο η κοινωνική απομόνωση όσο και η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων αυξάνει τον κίνδυνο νοητικής εκφύλισης.

Διεθνής έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ συνέλεξε δεδομένα για τα επίπεδα μοναξιάς και τη νευρολογική υγεία 600.000 περίπου ατόμων.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, τα άτομα που βιώνουν έντονη και παρατεταμένη μοναξιά αντιμετωπίζουν 31% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα στην ζωή τους κάποια μορφή άνοιας. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης πως η μοναξιά επιταχύνει τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου κατά 15%.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς επιβεβαιώνουν ότι η μοναξιά αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μελλοντική ανάπτυξη άνοιας. Γίνεται σαφές ότι μέσα από παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κοινωνικής απομόνωσης των ανθρώπων θα μπορούσε να αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος αυτός », δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Páraic Ó Súilleabháin.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι η μοναξιά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική υγεία, είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αλλάξει. Η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων είναι σημαντική και ευεργετική για όλους, και ιδίως για όσους νιώθουν μόνοι, καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων, επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και απομακρύνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας.

Πηγή: Nature Mental Health

Share.
Exit mobile version