Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη των αυτοάνοσων ασθενειών.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και διαδραματίζει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στον οργανισμό μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσλάβει και να απορροφήσει βιταμίνη D από τις τροφές που καταναλώνει, μπορεί όμως και να την συνθέσει μόνος του σε κάποιον βαθμό μέσω της απευθείας έκθεσης του στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο McGill, στον Καναδά, θέλησε να διερευνήσει πως επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο θύμο αδένα η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην παιδική ηλικία.

Ο θύμος αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων (Τ κύτταρα) που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τους ιούς. Κατά την παιδική ηλικία, ο θύμος αδένας βοηθά στην “εκπαίδευση” των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο να μπορούν να διακρίνουν τους ιστούς του ίδιου του σώματος από τους επιβλαβείς εισβολείς.

Προηγούμενη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10.000 παιδιά, είχε δείξει ότι, τα παιδιά που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D νωρίς στη ζωή τους είχαν έως και πέντε φορές χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill χρησιμοποίησαν στην μελέτη τους ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν βιταμίνη D, για να εξετάσουν με ποιον τρόπο η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρέαζε τον θύμο αδένα, χρησιμοποιώντας κυτταρική ανάλυση και αλληλουχία γονιδίων για να δουν πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην παιδική ηλικία προκαλεί πρόωρη γήρανση του θύμου αδένα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

«Ο γερασμένος θύμος αδένας οδηγεί σε ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο θύμος αδένας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα των κυττάρων του ανοσοποιητικού που θα μπορούσαν κατά λάθος να επιτεθούν σε υγιείς ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 1. Τα ευρήματα είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη των αυτοάνοσων ασθενειών», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr John White, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου McGill.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D, ειδικά για τα παιδιά. Αν και η έρευνα διεξήχθη με ποντίκια, τονίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα σχετίζονται απόλυτα με την ανθρώπινη υγεία επειδή ο θύμος αδένας λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και στα δύο είδη.

Πηγή: Science Advances

Share.
Exit mobile version