Στις 16 Μαρτίου 2025, δημοσιεύτηκε, στο British Journal of Haematology, μια πρόσφατα ολοκληρωμένη, συνεργατική ελληνική μελέτη, η οποία εξετάζει τα πρότυπα θνησιμότητας και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ασθενείς με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, σε χρονικό βάθος δώδεκα ετών.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η μελέτη, με τίτλο: «Comparative analysis of mortality patterns and treatment strategies in thalassaemia and sickle cell disease patients: A 12-year study», υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20 εξειδικευμένων κέντρων από όλη την Ελλάδα και αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες εθνικές προσπάθειες, μέχρι σήμερα, στον συγκεκριμένο τομέα.
Για τη σημαντική αυτή ελληνική μελέτη, μίλησε στο DailyPharmaNews, η επικεφαλής της μελέτης, η Αιματολόγος, Σοφία Ντελίκου*, Διευθύντρια ΕΣΥ στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας:
«Είχα την τιμή να συντονίσω το έργο μέσω του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για τις Αιμοσφαιρινοπάθειες του Γενικού Νοσοκομείου ‘Ιπποκράτειο’ Αθηνών, το οποίο πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως κέντρο αναφοράς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Thalassaemia International Federation – TIF). Η αφοσίωση των συναδέλφων από όλα τα συμμετέχοντα κέντρα ήταν καθοριστική για την ποιότητα και την ακεραιότητα της μελέτης και αντανακλά τη δυναμική της συνεργατικής κουλτούρας στο εθνικό μας δίκτυο», επεσήμανε η κα Σ. Ντέλικου, η οποία είναι υπεύθυνη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Παρακολούθησης Αιμοσφαιρινοπαθείων και Επιπλοκών τους.
Το αντικείμενο της ελληνικής μελέτης
Πέρα από την καταγραφή των συχνότερων αιτιών θανάτου, η μελέτη ανέλυσε τον ρόλο κλινικών παραγόντων, όπως οι συννοσηρότητες, οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις και οι πρακτικές μετάγγισης, σε σχέση με την έκβαση των ασθενών. Εξετάστηκε η αλληλεπίδραση μεταξύ οργάνων-στόχων, δεικτών επάρκειας θεραπείας και επιβίωσης, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για το πώς το χρονίζον φορτίο της νόσου, η συμμόρφωση στη θεραπεία και οι στρατηγικές πρόληψης επηρεάζουν την πορεία της νόσου στη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο.
Επιπλέον, η μελέτη αναδεικνύει πώς ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων και υποστηρικτικών θεραπειών μπορεί να επηρεάζουν την πρόγνωση — είτε άμεσα, είτε ως δείκτες εντατικότερης παρακολούθησης και εξατομικευμένης φροντίδας. Τονίζεται, επίσης, η προγνωστική σημασία της βλάβης οργάνων, των ενδοκρινολογικών επιπλοκών και της χρονικής στιγμής της θεραπευτικής παρέμβασης, αναδεικνύοντας ευκαιρίες για έγκαιρη παρέμβαση και πιο στοχευμένη παρακολούθηση.
«Παρόλο που τα ευρήματα αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό, πολλά από τα μοτίβα που καταγράφονται μπορεί να έχουν απήχηση και σε άλλα υγειονομικά συστήματα. Η μελέτη αναδεικνύει τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της βιολογίας της νόσου, των συστημικών πρακτικών φροντίδας και των μακροπρόθεσμων εκβάσεων υγείας, ειδικά όσο ο πληθυσμός των ατόμων με αιμοσφαιρινοπάθειες μεγαλώνει», εξηγεί η κα Σοφία Ντέλικου και καταλήγει:
«Ελπίζουμε το έργο αυτό να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω διάλογο, ανταλλαγή εμπειριών και διεθνή συνεργασία, συμβάλλοντας στην ενίσχυση μοντέλων φροντίδας που βασίζονται σε τεκμηριωμένη πρακτική και τοποθετούν τον ασθενή στο επίκεντρο».
Περισσότερα για τη σημαντική αυτή ελληνική μελέτη είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο: DOI: 10.1111/bjh.20043
* Σοφία Ντελίκου- Αιματολόγος
Διευθύντρια ΕΣΥ
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, Υπεύθυνη Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Παρακολούθησης Αιμοσφαιρινοπαθείων και Επιπλοκών τους, Πρόεδρος Διοικούσας Τμήματος Ερυθρού Αιμοσφαιρίου και Αιμοσφαιρινοπαθειών Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας