Οι συχνές, επίμονες εξάψεις συνδέονται με 45% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν συχνές εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση έχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Οι εξάψεις αποτελούν το κυρίαρχο αγγειοκινητικό σύμπτωμα στην εμμηνόπαυση. Η έξαψη είναι η ξαφνική αίσθηση αυξημένης θερμότητας στο άνω μέρος του σώματος και πιο συγκεκριµένα στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος. Σε αρκετές περιπτώσεις η έξαψη μπορεί να  συνοδεύεται από εφίδρωση, ρίγος, ανησυχία και αίσθημα παλμών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι έντονες και επίμονες εξάψεις συνδέονται με αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία είναι δείκτης μελλοντικής καρδιακής νόσου, και ενός βιοδείκτη αίματος που μπορεί να προβλέψει μεταγενέστερη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η επίδραση των εξάψεων στην καρδιομεταβολική υγεία των γυναικών

Ερευνητές από το Kaiser Permanente Division of Research στη Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, θέλησαν να αξιολογήσουν τη συσχέτιση της συχνότητας των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων με τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 2.761 γυναίκες που συμμετείχαν στην Μελέτη SWAΝ (Μελέτη Γυναικείας Υγείας σε ολόκληρο το Έθνος). Οι γυναίκες, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης ήταν προ- ή περιεμμηνοπαυσιακές, παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια, με μέση αρχική ηλικία τα 46 έτη. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε προηγούμενη διάγνωση διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, το 12,2% των γυναικών ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης, οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά παρουσίασαν εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Οι ερευνητές όρισαν τις γυναίκες ως πάσχουσες από διαβήτη εάν ανέφεραν χρήση φαρμάκων για τον διαβήτη, ανέφεραν διάγνωση διαβήτη σε δύο επισκέψεις ή είχαν γλυκόζη νηστείας τουλάχιστον 126 mg/dL.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι γυναίκες που εμφάνισαν συχνότερα εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις συσχετίστηκαν με 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που ανέφεραν σπάνιες εξάψεις είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με γυναίκες που ανέφεραν ότι δεν εμφάνισαν καθόλου εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις.

«Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν συχνές εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια ομάδα υψηλού κινδύνου που θα ωφεληθεί από τα προγράμματα πρόληψης του διαβήτη. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τον βιολογικό μηχανισμό που προκαλεί σε ορισμένες γυναίκες συχνές εξάψεις και πώς αυτό σχετίζεται με την καρδιομεταβολική υγεία », δήλωσε η Monique Hedderson, PhD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθύντρια για την Υγεία των Γυναικών και των Παιδιών στο Kaiser Permanente Division of Research στη Βόρεια Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στην επιστημονική έρευνα σχετικά με τη σημασία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων στην καρδιομεταβολική υγεία των γυναικών, ιδιαίτερα όταν αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Πηγή: JAMA Network Open

Share.
Exit mobile version