Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε ένα νέο πειραματικό τεστ υγρής βιοψίας ικανό να ανιχνεύσει έξι τύπους καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το νέο αυτό τεστ αίματος που έχει την ονομασία TriOx και υποστηρίζεται από μηχανική μάθηση, ανοίγει το δρόμο για την ανίχνευση πολλαπλών τύπων καρκίνου στα αρχικά τους στάδια, όταν η νόσος είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Τα τελευταία χρόνια, οι υγρές βιοψίες έχουν γίνει βασικό επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας ως η λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες διαγνωστικές εξετάσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες δοκιμές υγρής βιοψίας μέχρι στιγμής έχουν επιτύχει να εξετάζουν μόνο ένα ή δύο χαρακτηριστικά του DNA του καρκίνου, γεγονός που περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου.

Πώς λειτουργεί το τεστ TriOx 

Τα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο βελτιώνονται σημαντικά όταν η νόσος ανιχνεύεται έγκαιρα. Επί του παρόντος,σχεδόν οι μισοί καρκίνοι διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο και τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου περιορίζονται σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνδύασαν μια τεχνική ανάλυσης DNA αιχμής που ονομάζεται TAPS με μηχανική μάθηση, για να αναλύσουν και να συνδυάσουν πολλαπλά βασικά χαρακτηριστικά από το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα. Οι τύποι καρκίνου που αξιολογήθηκαν στην μελέτη ήταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του νεφρού, των ωοθηκών και του μαστού.

«Πολλοί καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος των ωοθηκών, ανακαλύπτονται όταν πλέον βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια και η θεραπεία τους είναι πιο δύσκολη και λιγότερο αποτελεσματική. Οι τρέχουσες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου περιορίζονται σε λίγους καρκίνους και είναι συχνά επεμβατικές, αποτρέποντας έτσι πολλούς από τους τακτικούς ελέγχους. Παρόλο που η προσέγγισή μας βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάπτυξη, οραματιζόμαστε ότι μια απλή αιμοληψία θα μπορούσε τελικά να είναι το μόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο πολλών τύπων καρκίνου, δίνοντας στους ασθενείς και τους γιατρούς ένα ταχύτερο και πιο εύχρηστο εργαλείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου» εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Βαβούλης, επικεφαλής ερευνητής στο Wellcome Center for Human Genetics του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το τεστ TriOx αξιολογήθηκε σε δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνο και χωρίς καρκίνο που είχαν παραπεμφθεί από τον γιατρό τους με συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε καρκίνο, καθώς και σε ασυμπτωματικά άτομα χωρίς καρκίνο.

Από την μελέτη προέκυψε ότι, το τεστ υγρής βιοψίας TriOx έχει την ικανότητα όχι μόνο να ανιχνεύει καρκίνους σε πρώιμο στάδιο αλλά και να ξεχωρίζει αξιόπιστα τα άτομα που είχαν καρκίνο από αυτά που δεν είχαν.

«Το νέο μας τεστ επιτρέπει να εξετάσουμε ολόκληρο το γονιδίωμα του καρκίνου, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Αν και το τεστ είναι ακόμη στο στάδιο ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης για εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, καθώς επιτρέπει την ανίχνευση πολλών τύπων καρκίνου στα πρώιμα στάδια» δήλωσε η Δρ. Anna Schuh, Καθηγήτρια Μοριακής Διαγνωστικής στο Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το τεστ υγρής βιοψίας TriOx θα μπορούσε να αποτελέσει μια γρήγορη, ευαίσθητη και ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση στις τρέχουσες μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου με βάση το αίμα, μια τεχνολογία που θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στις υπάρχουσες πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης του καρκίνου.

Πηγή: University of Oxford, Nature Communications,

Share.
Exit mobile version