Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΦΝΕ) αποτελούν χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος με σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Οι δύο πιο κοινές μορφές των ΦΝΕ είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Παρότι η ακριβής αιτιολογία τους παραμένει άγνωστη, έχει επαρκώς διαπιστωθεί ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου αλλά και στην εξέλιξή της.

Η συχνότητα εμφάνισης των ΦΝΕ συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, με 20 κρούσματα ελκώδους κολίτιδας και 7 κρούσματα νόσου του Crohn να αναφέρονται για κάθε 100.000 άτομα στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Λόγω της σημαντικής νοσηρότητας που σχετίζεται με τα ΦΝΕ, είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί πώς οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες που συμβάλλουν σε αυτήν την εξουθενωτική ασθένεια.

Ο ρόλος της διατροφής στα ΦΝΕ

Ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ, στην Πολωνία, θέλησε να εξετάσει πώς η κατανάλωση πολλαπλών συνδυασμών τροφίμων και διαφορετικών διατροφικών προτύπων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ΦΝΕ, τα οποία συνήθως εμφανίζονται μετά από μια υπερβολική ανοσοαπόκριση σε ένα φυσιολογικό ερέθισμα όπως η τροφή ή η εντερική χλωρίδα.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαίωσαν αυτό που οι ερευνητές ήδη υποψιάζονταν: πως  τα διατροφικά πρότυπα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ΦΝΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

• Οι ασθενείς που κατανάλωναν τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση (φρούτα, λαχανικά, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, δημητριακά ολικής άλεσης) εμφάνιζαν μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης ή ήπιας νόσου.

• Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τηγανητά, ζάχαρη και υπερεπεξεργασμένα προϊόντα συσχετίστηκαν με έως και τριπλάσιο κίνδυνο μέτριας ή σοβαρής νόσου.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι προφλεγμονώδεις τροφές φαίνεται να διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου, να αποδυναμώνουν τον εντερικό φραγμό και να ενισχύουν την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών, επιδράσεις που μπορούν να επιτείνουν τις εξάρσεις των ΦΝΕ.

Διατροφικές συστάσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η διατροφή δεν αποτελεί έναν δευτερεύοντα παράγοντα, αλλά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη των ΦΝΕ.

Μια διατροφή που καταπραΰνει τη φλεγμονή, με λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινή διαχείριση της νόσου, περιορίζοντας δραστικά την έξαρση των συμπτωμάτων και την πορεία της νόσου.

Με πληροφορίες από το επιστημονικό περιοδικό  Nutrients.

Share.
Exit mobile version