Ένας θανατηφόρος τύπος γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στις ηπειρωτικές περιοχές της Ανταρκτικής, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για τις τεράστιες αποικίες πιγκουίνων της νότιας περιοχής.

«Αυτή η ανακάλυψη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας έφτασε στην Ανταρκτική παρά την απόσταση και τα φυσικά εμπόδια που τη χωρίζουν από άλλες ηπείρους», δήλωσε την Κυριακή το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigaciones Científicas – CSIC).

Η παρουσία του ιού επιβεβαιώθηκε το Σάββατο (24/2) σε δείγματα νεκρών θαλάσσιων πτηνών skua που βρέθηκαν από Αργεντινούς επιστήμονες κοντά στην ανταρκτική βάση Primavera, διευκρίνισε η CSIC.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, που έρχεται μετά από κρούσματα σε κοντινά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων gentoo, υπογραμμίζει τον κίνδυνο για τις αποικίες στην περιοχή από τη γρίπη των πτηνών H5N1 που έχει αποδεκατίσει πληθυσμούς πτηνών σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

«Η ανάλυση έδειξε οριστικά ότι τα πτηνά είχαν μολυνθεί με τον υποτύπο H5 της γρίπης των πτηνών και τουλάχιστον ένα από τα νεκρά πουλιά περιείχε τον εξαιρετικά παθογόνο ιό της γρίπης των πτηνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CSIC.

Το Ινστιτούτο Ανταρκτικής της Αργεντινής (Instituto Antártico Argentino) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής συνεργάστηκε με Ισπανούς ερευνητές για να εξετάσει δείγματα από νεκρά πτηνά που βρέθηκαν, το προηγούμενο διάστημα, κοντά στην αργεντινή βάση, τα οποία επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού.

Εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε πυκνά δομημένες αποικίες στην ήπειρο της Ανταρκτικής και σε κοντινά νησιά, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στον θανατηφόρο ιό να εξαπλωθεί εύκολα.

Τα δεδομένα από την Επιστημονική Επιτροπή για την Έρευνα της Ανταρκτικής έδειξαν επίσης ένα ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην ερευνητική βάση.

Share.
Exit mobile version