Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η κοιλιοκάκη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γυροειδούς αλωπεκίας, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology .
Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση νόσος η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη το σώμα τους ενεργοποιεί μια ανοσολογική αντίδραση που επιτίθεται στο λεπτό έντερο.
Υψηλός ο κίνδυνος γυροειδούς αλωπεκίας στα άτομα με κοιλιοκάκη
Από προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η κοιλιοκάκη συνδέεται με διάφορες δερματικές διαταραχές, με κυριότερη την ερπητοειδή δερματίτιδα. Η πρόσφατη μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει την κοιλιοκάκη με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης γυροειδούς αλωπεκίας.
Η γηροειδής αλωπεκία είναι ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα που προκαλεί μερική ή ολική απώλεια των μαλλιών. Η νόσος αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους υγιείς θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και τελικά να σταματήσουν να παράγουν τρίχες. Η γηροειδής αλωπεκία προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνά ακόμη και σε παιδιά και εφήβους.
Ερευνητική ομάδα από Texas A&M University College Station στις ΗΠΑ θέλησε να εξετάσει την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κοιλιοκάκης και του επιπολασμού της γυροειδούς αλωπεκίας. Στην μελέτη συμμετείχαν 495.211 άτομα με κοιλιοκάκη και 495.112 άτομα χωρίς κοιλιοκάκη που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Αναλύοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με κοιλιοκάκη είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γυροειδή αλωπεκία, σε σχέση με τα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.
«Η μελέτη μας εντόπισε μια σημαντική συσχέτιση στον επιπολασμό της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη. Το μεγάλο μέγεθος του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη τεκμηριώνει μια συσχέτιση που είχε προταθεί σε προηγούμενες μελέτες αλλά δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη. Ο επιτακτικός βαθμός συσχέτισης που βρέθηκε, ακόμη και με τα πιθανά σφάλματα που ενυπάρχουν σε μεγάλες, αυτόματα συγκεντρωμένες βάσεις δεδομένων, επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποψία συσχέτισης μεταξύ της κοιλιοκάκης και του αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση της γυροειδούς αλωπεκίας», δήλωσε ο Δρ Rashwan Alameddine, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής στο Texas A&M University College Station.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology .