Η ακρόαση μουσικής, σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών μετά από χειρουργική επέμβαση.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν γρηγορότερα μετά από μια χειρουργική επέμβαση καθώς επαναφέρει τους  καρδιακούς παλμούς σε κανονικά επίπεδα και μειώνει σημαντικά το άγχος και τα επίπεδα πόνου. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Κλινικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS) 2024, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northstate University College of Medicine στο Elk Grove της Καλιφόρνια ανέλυσαν δεδομένα από 35 υπάρχουσες ερευνητικές εργασίες για τον ρόλο που διαδραματίζει η μουσική στην ανάρρωση των ασθενών μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια τόσο απλή πράξη, όπως το να ακούει κάποιος μουσική μετά από επέμβαση, είτε με ακουστικά είτε μέσω ηχείου, μπορεί να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στους ασθενείς κατά την περίοδο ανάρρωσής τους.

« Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μετά την επέμβαση. Η μουσική ανακουφίζει και κάνει τον ασθενή να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα οικείο μέρος. Πολλές φορές, όταν οι ασθενείς ξυπνούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση, αισθάνονται φοβισμένοι και δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διευκόλυνση της μετάβασης από το στάδιο της αφύπνισης στην επιστροφή στην κανονικότητα καθώς και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους γύρω από αυτή τη μετάβαση», δήλωσε ο Dr Eldo Frezza, MD, MBA, FACS, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Χειρουργικής στο California Northstate University College of Medicine.

Ποια είναι η επίδραση της μουσικής στο ασθενή μετά το χειρουργείο

Συγκεκριμένα, από τα ευρήματα της μελέτης προέκυψε ότι, η ακρόαση μουσική έχει σημαντικές επιδράσεις στον ασθενή που αναρρώνει από χειρουργείο, με κυριότερες:

Χαμηλότερα επίπεδα πόνου: Οι ασθενείς που άκουγαν μουσική είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου ακόμη και την ίδια ημέρα της επέμβασης.

Μειωμένα επίπεδα άγχους: Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα επίπεδα άγχους που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς μειώθηκαν κατά περίπου 2,5 έως 3%, όπως αξιολογήθηκε από την μέθοδο καταγραφής άγχους State-Trait.

Λιγότερη χρήση οπιοειδών: Οι ασθενείς που άκουσαν μουσική χρησιμοποίησαν λιγότερο από τη μισή ποσότητα μορφίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουσαν μουσική την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός: Οι ασθενείς που άκουγαν μουσική εμφάνισαν μειωμένο καρδιακό ρυθμό (περίπου 4,5 λιγότερους παλμούς ανά λεπτό) σε σύγκριση με ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η διατήρηση του καρδιακού παλμού του ασθενούς σε υγιές εύρος συμβάλλει στην αποτελεσματική κυκλοφορία οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα, ειδικά σε περιοχές που χειρουργήθηκαν. Επιπλέον, η ταχυκαρδία, ή ένας καρδιακός ρυθμός μεγαλύτερος από 100, μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικούς ρυθμούς και να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή», εξηγεί ο Dr Frezza.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ακρόαση μουσικής, σε αντίθεση με τον διαλογισμό ή το Pilates που απαιτούν σημαντική συγκέντρωση ή κίνηση, είναι μια πιο παθητική εμπειρία και μπορεί να υιοθετηθεί από τους ασθενείς χωρίς κόπο και χωρίς σημαντικό κόστος σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση.

Η μελλοντική έρευνα της ερευνητικής ομάδας θα εστιάσει στη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την αξιολόγηση της χρήσης της μουσικής στο χειρουργικό περιβάλλον καθώς και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: American College of Surgeons

Share.
Exit mobile version