Το υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα δεν δίνει συμπτώματα αλλά ούτε και υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωσή του.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί παγκοσμίως το δεύτερο πιο θνησιγόνο καρκίνο του γυναικολογικού συστήματος μετά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εμφανίζεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, συνήθως άνω των 50 ετών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell εντόπισαν την προέλευση της αιτίας για το υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα,που είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών και των σαλπίγγων, γεγονός που ανοίγει τις πόρτες στην ανακάλυψη νέων μεθόδων για τη διάγνωση της νόσου και τις πιθανές θεραπείες της.

Το υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα, είναι η κύρια και πιο επιθετική μορφή καρκίνου των ωοθηκών. Ξεκινά από κύτταρα που βρίσκονται φυσιολογικά στην εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης ή στην εσωτερική επιφάνεια της σάλπιγγας. Ανεξάρτητα από το πού ξεκινά ο όγκος, συχνά προσβάλλει και τα δύο όργανα κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Αυτή η μορφή καρκίνου δεν δίνει συμπτώματα αλλά ούτε και υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία έγκαιρη διάγνωση.

Η ανίχνευση και η θεραπεία αυτής της επιθετικής μορφής καρκίνου σε πρώιμα στάδια θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών. Ωστόσο, ο εντοπισμός νέων διαγνωστικών δεικτών και θεραπευτικών στόχων εμποδίζεται από την ανεπαρκή γνώση σχετικά με τα κύτταρα από τα οποία προέρχεται το υψηλού βαθμού ορώδες καρκίνωμα των ωοθηκών και τους μηχανισμούς που υποκρύπτουν την έναρξη της νόσου.

Πως εντοπίστηκε η αιτία της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου των ωοθηκών

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ, μέσα από μελέτη που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, εντόπισαν στον μητρικό σωλήνα κύτταρα επιρρεπή σε κακοήθη μετασχηματισμό.

Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται προπηλιωμένα επιθηλιακά κύτταρα των σαλπίγγων, αναπτύσσονται απόβλαστοκύτταρακαι είναι ενδιάμεσοι στη γραμμή μεταξύ βλαστοκυττάρων και της τελικής τους κατάστασης, τα βλεφαροειδή κύτταρα, τα οποία επιτρέπουν την κίνηση των υγρών και των ωαρίων μέσα στη σάλπιγγα.

“Όχι μόνο εντοπίσαμε συγκεκριμένα κύτταρα από όπου προέρχεται αυτός ο τύπος καρκίνου αλλά εντοπίσαμε και μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για νέα θεραπευτικά και διαγνωστικά εργαλεία”, δήλωσε ο Δρ Alexander Nikitin, καθηγητής παθολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornell και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανίχνευση και τη θεραπεία της επιθετικής αυτής μορφής καρκίνου στα πρώιμα στάδια, βελτιώνοντας την πρόγνωση των ασθενών.

Πηγή: Nature Communications

Share.
Exit mobile version