Listen to this article

Μια μεγάλη μελέτη φέρνει στο φως επιπλέον στοιχεία ότι το κύριο συστατικό του ενέσιμου φαρμάκου GLP-1 για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ασθενών για την εκδήλωση μιας επικίνδυνης πάθησης στα μάτια, ανέφεραν ερευνητές, την Πέμπτη 27/3, στο JAMA Ophthalmology.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 175.000 ασθενείς με διαβήτη που έλαβαν σεμαγλουτίδη-δραστική γνωστού φαρμάκου που χορηγείται για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους- και τον ίδιο αριθμό ασθενών με διαβήτη που έλαβαν φάρμακα χωρίς GLP-1.

Ο υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης της απειλητικής για την όραση οφθαλμικής πάθησης, που είναι γνωστή ως μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (Nonarteritic AnteriorIschemic Optic Neuropathy-NAION), δεν εμφανίστηκε κατά τον πρώτο χρόνο θεραπείας των ασθενών με σεμαγλουτίδη. Αλλά ο κίνδυνος για τη NAION ήταν υπερδιπλασιασμένος μετά από δύο χρόνια θεραπείας, σε σύγκριση με ασθενείς που έπαιρναν άλλων κατηγοριών φάρμακα για τον διαβήτη.

Σε αναλύσεις υποομάδας, ο αυξημένος κίνδυνος για τη NAION που σχετίζεται με τη σεμαγλουτίδη περιοριζόταν σε γυναίκες και σε ασθενείς που έπαιρναν το γνωστό φάρμακο για το διαβήτη, το οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν και για απώλεια βάρους.

Οι ασθενείς με διαβήτη που έλαβαν από του στόματος ένα φάρμακο με σεμαγλουτίδη, το οποίο ενίοτε εγκρίνεται για παχυσαρκία, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για τη NAION, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν φάρμακα χωρίς GLP-1.

Οι ασθενείς με διαβήτη που έλαβαν, ένα από του στόματος φάρμακο με σεμαγλουτίδη ή ένα άλλο το οποίο ενίεται και εγκρίνεται για παχυσαρκία, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για τη NAION, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν φάρμακα χωρίς GLP-1.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι και μια ξεχωριστή μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσαν ομοίως ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιούν σεμαγλουτίδη είχαν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης NAION από ό,τι όταν δεν χρησιμοποιούσαν το φάρμακο.

Οι συντάκτες της νέας έκθεσης σημειώνουν ότι αναδρομικές μελέτες, όπως αυτές, δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιότητα.

«Επειδή η ΝΑΙΟΝ είναι μια δυνητικά εξουθενωτική οφθαλμική πάθηση, η απόκτηση μιας σαφέστερης κατανόησης της συχνότητάς της και των παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνισή της θα ενίσχυε τη φροντίδα για όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φάρμακα», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο