Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα και μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμη φορά, το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία των τετράποδων φίλων μας όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για την σωματική μας υγεία.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η συμβίωση με έναν σκύλο από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, δεν προσφέρει μόνο χαρά και συντροφικότητα αλλά είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και για την υγεία του εντέρου καθώς σχετίζεται με ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την μελέτη Genetic, Environmental and Microbial Project (GEM Project), τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που επιδιώκει να εντοπίσει πιθανούς παράγοντες πρόκλησης της νόσου του Crohn.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν με σκύλους κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίστοιχες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να έχεις σκύλο μειώνει σημαντικά την πιθανότητά να εμφανίσεις μια σειρά χρόνιων παθήσεων που αποτελούν συχνές αιτίες θανάτου στο γενικό πληθυσμό.

Καναδοί ερευνητές από το Κέντρο Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου (IBD) του Νοσοκομείου Mount Sinai θέλησαν να διερευνήσουν με ποιον τρόπο δεκάδες περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης νόσου του Crohn, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προσβάλλει κυρίως το εντερικό τοίχωμα, αλλά μπορεί ωστόσο να εκδηλωθεί και σε οποιαδήποτε περιοχή της γαστρεντερικής οδού.

Αποκαλυπτικά ευρήματα για τη Νόσο του  Crohn

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, ότι η πρώιμη επαφή των παιδιών με σκύλους, στην ηλικία μεταξύ 5 και 15 ετών, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας πιο πλούσιας και ποικιλόμορφης μικροχλωρίδας του εντέρου. Αυτή η ποικιλία μικροοργανισμών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτιωμένη πέψη, αλλά και την ψυχική υγεία.

Η εντερική μικροχλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας μας και η διατάραξη της ισορροπίας των φυσιολογικών πληθυσμών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, η μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών στο έντερο είναι ευεργετική για την υγεία και ειδικότερα σε καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Η ιδέα πίσω από την πρόβλεψη του κινδύνου ασθένειας κάποιου είναι ότι αυτό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιοι κινδυνεύουν, με αποτέλεσμα να μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να αποτρέψουμε της ασθένεια. Η πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος νόσο του Crohn επηρεάζεται έντονα από τη γενετική, αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι και το περιβάλλον παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νόσου, μπορούμε ωστόσο να τροποποιήσουμε το περιβάλλον και τη διατροφή μας», επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Kenneth Croitoru, κλινικός-επιστήμονας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lunenfeld-Tanenbaum (LTRI) και του Sinai Health και καθηγητής ιατρικής και ανοσολογίας στο U of T’s Temerty Faculty of Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόβλεψη κινδύνου είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς απώτερος στόχος είναι μέσα από τις έρευνές τους και με την ενσωμάτωση γενετικών, περιβαλλοντικών και μικροβιακών δεδομένων να υπάρξουν εξατομικευμένες στρατηγικές παρέμβασης που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Genetic, Environmental and Microbial.

Share.
Exit mobile version