Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα μικροσκοπικό σύστημα καθαρισμού για την απομάκρυνση των τοξινών το οποίο φαίνεται να είναι ενεργό μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Πιο συγκεκριμένα, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έθεσε ως στόχο να αναπτύξει έναν πλήρη χάρτη του λεμφικού συστήματος και κατέληξε να κάνει μια νέα, σημαντική ανακάλυψη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών για μια σειρά νευρολογικές παθήσεις.
Ειδικότερα, ο Kari Alitalo μελετούσε τα λεμφικά συστήματα των ποντικών (τα οποία είναι αρκετά παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων), όταν διαπίστωσε ότι ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν είχε ένα, αλλά δύο τύπους λεμφατικών συστημάτων.
Το πρώτο σύστημα περιλαμβάνει τα αγγεία που εισέρχονται μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο και αναφέρεται ως λεμφικό σύστημα για τον εγκέφαλο.
Το δεύτερο φέρει εγκεφαλονωτιαίο υγρό και ανοσοκύτταρα γύρω από τον εγκέφαλο και συμμετέχει στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Αυτό το δίκτυο αναφέρεται ως το γλυφατικό σύστημα και αφορά τα γλοία ή τους νευρώνες από τους οποίους κατασκευάζονται τα λεμφικά αγγεία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές έχουν βρει στοιχεία ότι όταν τα δύο συστήματα παρουσιάζουν δυσλειτουργία, παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου από τοξίνες και φλεγμονώδη ανοσοκύτταρα.
Οι ερευνητές έκτοτε ανακάλυψαν ότι το γλυφατικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά σε άτομα με νόσο του Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας, ημικρανίες ή όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, ακόμη και γλαύκωμα. Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπους βελτίωσης της γλυφατικής ροής μέσω ποικίλων κλινικών θεραπειών.
Προς το παρόν, ένα κλειδί για τη βελτίωση της γλυφατικής ροής φαίνεται να είναι ο ύπνος στο πλάι και η κατανάλωση ωμέγα-3, με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο από Κινέζους ερευνητές να στηρίζει την άποψη αυτή, καθώς δείχνει ότι σε ποντίκια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτίωσαν τη γλυφατική λειτουργία.