Κάθε χρόνο οι γιατροί καταγράφουν τις ξεχωριστές και σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με τη μορφή αναφορών περιστατικών που δημοσιεύονται σε ιατρικά περιοδικά.
Ας δούμε ορισμένες από τις πιο περίεργες και σπάνιες ιατρικές περιπτώσεις παγκοσμίως, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι γιατροί το 2024.
Kίνα: Σπάνια μορφή φυματίωσης στο δέρμα
Αποκαλούμενη και ως η «πιο θανατηφόρα λοίμωξη στον κόσμο», η φυματίωση είναι μια σοβαρή λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλο του Koch (Mycobacterium tuberculosis). Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προσβάλλει τους πνεύμονες, ωστόσο σε ένα ποσοστό 1,5% των περιπτώσεων η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, όταν το Mycobacterium tuberculosis εισέλθει στο δέρμα, συνήθως μέσω ανοιχτού τραύματος ή τριβής.
Ένα τεράστιο επώδυνο εξάνθημα με κίτρινη κρούστα που αναπτύχθηκε στο χέρι ενός άνδρα στην Κίνα αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν μια ανοσολογική απάντηση σε μόλυνση με το Mycobacterium tuberculosis , το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση.
Οι γιατροί πήραν δείγμα ιστού από τη βλάβη και την ανέλυσαν στο μικροσκόπιο πραγματοποιώντας γονιδιωματική αλληλουχία. Τα ευρήματα εντόπισαν το Mycobacterium tuberculosis , το βακτήριο που προκαλεί φυματίωση. Η αξονική τομογραφία (CT) στο θώρακα του άνδρα δεν έδειξε φυματίωση στους πνεύμονές και οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από τη σπανιότερη μορφή λοίμωξης, γνωστή ως εξωπνευμονική φυματίωση, φυματίωση δηλαδή που προσβάλλει άλλα όργανα του οργανισμού, εκτός από τους πνεύμονες. Η εξωπνευμονική φυματίωση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και σε μικρά παιδιά και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Καναδάς: Γυναίκα εμφάνιζε επαναλαμβανόμενα συμπτώματα μέθης χωρίς να πίνει αλκοόλ!
Μια 50χρονη γυναίκα στο Τορόντο του Καναδά κατέληξε στα επείγοντα επτά φορές μέσα σε δύο χρόνια με συμπτώματα μέθης, όπως υπερβολική υπνηλία, αδυναμία, ζαλάδα και μπερδεμένη ομιλία, χωρίς ωστόσο να έχει πιει ούτε μια σταγόνα αλκοόλ.
Μετά από προσεκτικότερη εξέταση οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η 50χρονη γυναίκα έπασχε από μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση γνωστή ως Σύνδρομο Αυτόματης Ζύμωσης (Auto-Brewery Syndrome) ή Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το μικροβίωμα του εντέρου μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ, προκαλώντας συμπτώματα μέθης.
Το πρώτο γνωστό κρούσμα του σπάνιου αυτού συνδρόμου σημειώθηκε το 1946 στην Αφρική, όταν το στομάχι ενός 5χρονου αγοριού «τρύπησε» χωρίς γνωστό λόγο. Η αυτοψία βρήκε την κοιλιά του αγοριού γεμάτη με ποσότητα υγρού που μύριζε αλκοόλ.
Ινδία: Γυναίκα ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα μετά από απώλεια της όρασης στο ένα μάτι
Μια 32χρονη γυναίκα στην Ινδία ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα μετά από αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, έντονες φωτοψίες και ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα της μάτι. Η ακτινογραφία θώρακος αποκάλυψε ότι η νεαρή γυναίκα έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα με χοριοειδική μετάσταση και στα δύο μάτια της. Η μετάσταση του χοριοειδούς είναι ένας καρκίνος που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και στη συνέχεια να μετακινηθεί στα μάτια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και πρόκειται για μια σπάνια ιατρική κατάσταση, είναι ωστόσο αναγκαίο οι οπτικές διαταραχές να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ως ένα πιθανό σύμπτωμα καρκίνου.
Ιαπωνία: Προβιοτικό συμπλήρωμα προκάλεσε θανατηφόρα λοίμωξη στο αίμα
Αν και τα προβιοτικά συστήνονται ευρέως από τους γιατρούς εδώ και πολλές δεκαετίες, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, και ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή βλάβες στο γαστρεντερικό τους σύστημα , μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη στο αίμα, γνωστή ως βακτηριαιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.
Ένας 70χρονος άνδρας στην Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο με σοβαρή νόσηση Covid-19, στα πλαίσια της θεραπείας του έλαβε και συμπληρώματα προβιοτικών. Ο ηλικιωμένος άνδρας 25 ημέρες αργότερα και έχοντας πλέον επιστρέψει υγιής στο σπίτι του, άρχισε ξαφνικά να νιώθει επίμονους πόνους στο στομάχι. Λίγες ώρες αργότερα ο 70χρονος άνδρας εκδήλωσε βακτηριαιμία και πολυοργανική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που χειρίστηκαν το συγκεκριμένο περιστατικό, τα προβιοτικά είναι γενικά ασφαλή, ωστόσο όταν συνταγογραφούνται σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, υπάρχει το σπάνιο ενδεχόμενο σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της βακτηριαιμίας.
Κονγκό: Παράσιτο ζούσε στο μάτι μιας γυναίκας για δύο χρόνια
Μια 28χρονη γυναίκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αγνοούσε ότι ένα παράσιτο είχε κατορθώσει να εισχωρήσει και να …εγκατασταθεί στο αριστερό της μάτι για δύο ολόκληρα χρόνια. Το συγκεκριμένο παράσιτο, που γεννά συνήθως τα αυγά του σε φίδια και άλλα ερπετά, είχε μήκος περίπου 10 χιλιοστά και είχε ενσωματωθεί κάτω από τον επιπεφυκότα, τη διαυγή εξωτερική μεμβράνη του ματιού, προκαλώντας την σπάνια οφθαλμική λοίμωξη οφθαλμική πενταστομίαση.
Οι γιατροί, αφού κατέγραψαν λεπτομερώς το ιστορικό και τις συνήθειές της ασθενούς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νεαρή γυναίκα μπορεί να κόλλησε το συγκεκριμένο παράσιτο από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος κροκόδειλου που συνήθιζε να τρώει συχνά. Όπως εξήγησαν οι γιατροί, η πιθανότητα να φθάσουν τα αυγά του παράσιτου από το πεπτικό σύστημα στα μάτια είναι εξαιρετικά σπάνια και η μοναδική θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του παράσιτου.