Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Εάν ο χειρουργός σας είναι λίγο στρεσαρισμένος πριν από την επέμβαση, τότε είναι πιθανότερο να έχετε λιγότερες επιπλοκές στο χειρουργείο διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει πως επηρεάζει το άγχος του χειρουργού την εξέλιξη μιας επέμβασης, είχαν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια στρεσογόνων στιγμών στο χειρουργείο, οι χειρουργοί κάνουν έως και 66%  περισσότερα λάθη κατά τη διάρκειας μιας επέμβασης. Ωστόσο, όλες αυτές οι μελέτες είχαν πραγματοποιηθεί σε περιβάλλοντα προσομοίωσης και με ειδικευόμενους ιατρούς. Η πρόσφατη μελέτη είναι η πρώτη που μιμείται την κλινική πρακτική και που πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες, με πραγματικούς ασθενείς και με γιατρούς με πολυετή χειρουργική εμπειρία.

Ερευνητική ομάδα από το Brigham and Women’sHospital των ΗΠΑ ανέλυσαν δεδομένα από 793 χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από 38 γιατρούς σε τέσσερα νοσοκομεία στη Λυών της Γαλλίας. Οι ερευνητές κατέγραψαν το σωματικό στρες των χειρουργών με την χρήση συσκευής παρακολούθησης καρδιακών παλμών και στη συνέχεια συνέκρινε τα επίπεδα του άγχους τους με την μετεγχειρητική κατάσταση των ασθενών τους, δηλαδή εάν είχαν παρουσιάσει επιπλοκές, εάν παρέμειναν περισσότερο χρόνο στην ΜΕΘ ή εάν πέθαναν κατά τον επόμενο ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Η μελέτη εστίασε στα πρώτα 5 λεπτά της επέμβασης καθώς στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο χειρουργός δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως μια αναπάντεχη αιμορραγία, αστοχίες του χειρουργικού εξοπλισμού και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης επέμβασης. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα πρώτα πέντε λεπτά της επέμβασης είναι πιο πιθανό να αναδειχθεί-ανεμπόδιστα και αυθόρμητα- η φυσιολογία του χειρουργού, σχετικά με την ψυχική του προετοιμασία, το περιβάλλον του χειρουργείου ή τις επιρροές από τον τρόπο ζωής.

Μέτρια επίπεδα στρες μπορεί να εξασφαλίζουν καλύτερη … χειρουργική απόδοση

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της μελέτης, το άγχος των χειρουργών στα πρώτα πέντε λεπτά της χειρουργικής επέμβασης συσχετίστηκε με σημαντική μείωση μεγάλων χειρουργικών επιπλοκών. Το άγχος των χειρουργών δεν συσχετίστηκε ωστόσο με λιγότερο χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ ή τον μείωση της πιθανότητας ο ασθενής να χάσει την ζωή του τον πρώτο μην μετά το χειρουργείο.

Οι ερευνητές λένε ότι όταν ο χειρουργός έδειξε σημάδια άγχους στα πρώτα πέντε λεπτά μιας χειρουργικής επέμβασης, ο ασθενής ήταν λιγότερο πιθανό να συνεχίσει να έχει επιπλοκές, ωστόσο δεν ήταν πιο πιθανό να βγει από την εντατική θεραπεία νωρίς και όχι λιγότερο πιθανό να πεθάνει. τις εβδομάδες μετά τη διαδικασία τους.

«Η φυσιολογία του χειρουργού έχει μεγάλη σημασία για τους ασθενείς και την εξέλιξη μιας επέμβασης.Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ των στοιχείων ανθρώπινου παράγοντα και των αποτελεσμάτων του ασθενούς, ενώ υπογραμμίζουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ του φυσιολογικού στρες και της απόδοσης του χειρουργού. Η ποσοτική αξιολόγηση του άγχους του χειρουργού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης» δήλωσε ο Δρ. Jake Awtry, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και το υπερβολικό άγχος ή ο γνωστικός φόρτος εργασίας μπορεί να βλάψει την απόδοση της χειρουργικής επέμβασης, μέτριες ποσότητες άγχους μπορεί να επιφέρουν καλύτερη απόδοση σε άτομα με τα απαιτούμενα επίπεδα εμπειρίας και τις κατάλληλες ικανότητες αντιμετώπισης. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το πόσο καλά θα εξελιχθεί η πορεία της υγείας ενός ασθενή μετά το χειρουργείο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του, η βαρύτητα του χειρουργείου και το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Πηγή: JAMASurgery

Share.
Exit mobile version