Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο διαγνωστικό τεστ που μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια την οστεοαρθρίτιδα από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα χρησιμοποιώντας βιοδείκτες του αρθρικού υγρού της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική, μη αναστρέψιμη εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Αποτελεί την πιο κοινή αιτία μυοσκελετικού πόνου και χρόνιας αναπηρίας των αρθρώσεων παγκοσμίως. Ο κίνδυνος μειωμένης κινητικότητας που αποδίδεται στην οστεοαρθρίτιδα είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η διάγνωση της νόσου πολύ συχνά πραγματοποιείται στα τελευταία στάδια της νόσου, όταν η υποβάθμιση του χόνδρου είναι σοβαρή, καθιστώντας έτσι δύσκολη τη διάκριση από άλλους τύπους αρθρίτιδας. Η ακριβής διαφοροποίηση της πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας από άλλες αρθριτικές καταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της θεραπείας που θα λάβει ο ασθενής.

Στους ασθενείς με επιβεβαιωμένη πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα το αρθρικό υγρό της προσβεβλημένης άρθρωσης εμφανίζει αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης ολιγομερούς μήτρας χόνδρου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτός ο βιοδείκτης από μόνος του δεν μπορούσε να διακρίνει την πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα από άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούν επίσης φθορά του χόνδρου.

Τεστ διαφοροποιεί με ακρίβεια την οστεοαρθρίτιδα από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Έρευνας CD Diagnostics, στις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα νέο διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιεί δύο βιοδείκτες που βρίσκονται στο αρθρικό υγρό των αρθρώσεων των ασθενών. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά μιας δοκιμής βιοδεικτών που μπορεί να διαφοροποιήσει την πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Ο νέος συνδυαστικός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε χρησιμοποιεί πρωτεΐνη ολιγομερούς μήτρας χόνδρου και συγκεντρώσεις ιντερλευκίνης-8 για να διαφοροποιήσει την πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα από τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Τα όρια κλινικής απόφασης για τη συγκέντρωση πρωτεΐνης ολιγομερούς μήτρας χόνδρου και την αναλογία πρωτεΐνης ολιγομερούς μήτρας χόνδρου προς Ιντερλευκίνη-8 καθορίστηκαν και επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας 171 δείγματα ανθρώπινου αρθρικού υγρού γόνατος. Ο αλγόριθμος οστεοαρθρίτιδας έδειξε κλινική ευαισθησία και ειδικότητα 87,0% και 88,9%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διαγνωστικό αυτό τεστ μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς στη διαφορική διάγνωση της οστεοαρθρίτιδαςκαι να εξασφαλίσει την αξιολόγηση εναλλακτικών ή πρόσθετων διαγνώσεων. Με δεδομένο ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι ανίατη, η πρώιμη διάγνωση της νόσου θα μπορούσε να συμβάλλει στον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Journal of Orthopedic Research 

Share.
Exit mobile version