Οι περισσότερες ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως, οι περισσότερες ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα φαίνεται ότι ωφελούν την υγεία μας καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 20%.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Τα άτομα που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, κοιμούνται περισσότερες ώρες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν ήταν γνωστό εάν η αναπλήρωση χαμένου ύπνου τα Σαββατοκύριακα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Νοσοκομείου Fuwai, στο Πεκίνο, χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 90.000 άτομα, με στόχο να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ αντισταθμισμένου ύπνου το Σαββατοκύριακο και καρδιακών παθήσεων.

Μετά από μια περίοδο ιατρικής παρακολούθησης 14 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων για να καθορίσουν ποιος εμφάνισε καρδιακά προβλήματα όπως, καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή εγκεφαλικό. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις επιπλέον ώρες ύπνου που είχαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι περισσότερες ώρες ύπνου τα Σαββατοκύριακα – ακόμα και μιάμιση ώρα ύπνου παραπάνω από το συνηθισμένο –περιόρισαν σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα πως, όσοι από τους συμμετέχοντες «αναπλήρωναν» τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας μέσα στο ΣΚ, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά σχεδόν 20%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

 «Από την μελέτη προέκυψε ότι, ο επαρκής αντισταθμιστικός (συμπληρωματικός) ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και για τα δύο φύλα. Η συσχέτιση γίνεται ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που βιώνουν τακτικά ανεπαρκή ύπνο μέσα στην εβδομάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Yanjun Song.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά καθώς αποτελούν μια σημαντική υπενθύμιση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη σύγχρονη κοινωνία που υποφέρει από στέρηση ύπνου, το πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Exit mobile version