Έρευνα υποστηρίζει ότι, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικό ενδομήτριο σπιράλ έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, η μακροχρόνια χρήση ορμονικού ενδομήτριου σπειράματος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα ενδομήτρια σπιράλ (Intrauterine Device – IUD) θεωρούνται ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους αντισύλληψης και χρησιμοποιούνται από το 80% περίπου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια κατασκευή σε σχήμα Τ μήκους 2 – 4 εκατοστών από εύκαμπτο πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου που τοποθετείται στην ενδομητρική κοιλότητα παρέχοντας ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη.

Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι ενδομήτριου σπιράλ, τα σπιράλ χαλκού και τα ορμονικά σπιράλ. Τα σπιράλ χαλκού έχουν ένα μικρό σύρμα χαλκού τυλιγμένο γύρω τους και απελευθερώνουν σταδιακά χαλκό που “εξουδετερώνει” το σπέρμα, ενώ τα ορμονικά σπιράλ απελευθερώνουν καθημερινά και συνεχώς στην μήτρα μικρές ποσότητες της ορμόνης λεβονοργεστρέλη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών συνδέεται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ερευνητική ομάδα από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Δανίας θέλησε να διερευνήσει εάν η χρήση του ορμονικού ενδομήτριου σπιράλ, ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους αντισύλληψης, συνδέεται με καρκίνο του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι τα ενδομήτρια σπιράλ, σε σχέση με τα αντισυλληπτικά χάπια, ήταν χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο του μαστού, επειδή απελευθερώνουν την ορμόνη λεβονοργεστρέλη απευθείας στη μήτρα και σε χαμηλότερα επίπεδα από το χάπι.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περίπου 160.000 γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, από το 2000 έως το 2019. Οι μισές από αυτές τις γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει ορμονικό ενδομήτριο σπιράλ, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες είτε είχαν χρησιμοποιήσει άλλες μορφές αντισύλληψης είτε δεν χρησιμοποίησαν καμία μέθοδο. Οι συμμετέχουσες, ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης του ορμονικού σπιράλ χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: 0-5 χρόνια, 5-10 χρόνια και 10-15 χρόνια χρήσης.

Τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, οι γυναίκες που είχαν επιλέξει τα ορμονικά σπιράλ ως μέθοδο αντισύλληψης, είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με άλλες μορφές αντισύλληψης. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι, για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονικά σπιράλ για πάνω από δέκα χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται ακόμα περισσότερο, φτάνοντας περίπου το 80%.

Η μελέτη ωστόσο παρουσιάζει αρκετούς περιορισμούς, καθώς δεν εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, εάν οι διαφορετικές ομάδες γυναικών είχαν παρόμοια ποσοστά καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και παχυσαρκίας, που είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού και θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, με δεδομένο ότι τα σπιράλ χρησιμοποιούνται ως μέθοδος αντισύλληψης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι αναγκαίο οι γυναίκες να ενημερώνονται ενδελεχώς από το γιατρό τους  για τον ενδεχόμενο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αλλά και για άλλους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτή τη διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης.

Πηγή: JAMA

Share.
Exit mobile version