Γιατί οι ερευνητές συνιστούν ψύξη για ορισμένες κρέμες ακμής που χρησιμοποιούνται ευρέως.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αφορά κυρίως τους εφήβους αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η τοπική αγωγή με την χορήγηση φαρμακευτικών ή καλλυντικών κρεμών αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο αντιμετώπισης της ακμής. Πολλές από τις κρέμες για τη θεραπεία της ακμής περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (BPO), έναν οξειδωτικό παράγοντα που σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας από το δέρμα και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που φράσσουν τους πόρους.

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι, δημοφιλείς κρέμες για την ακμή που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι οποίες περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου θα μπορούσαν να μολυνθούν με το καρκινογόνο βενζόλιο όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, σε υψηλές θερμοκρασίεςκαι όταν εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός

Η καρκινογόνος δράση του βενζολίου έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια, με το Διεθνές Πρακτορείο της Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) να το έχει κατατάξει από το 2004 στις «γνωστές καρκινογόνες ουσίες προς τον άνθρωπο».

Υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου στο 34% των προϊόντων

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale αγόρασαν και ανέλυσαν 111 κρέμες ακμής από φαρμακεία και πολυκαταστήματα από έξι πολιτείες των ΗΠΑ. Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, στις κρέμες ακμής που εξετάστηκαν το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου αποικοδομείται σε καρκινογόνο βενζόλιο με την πάροδο του χρόνου, όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου, σε υψηλές θερμοκρασίες και όταν εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός.Περίπου το 34% των προϊόντων που δοκιμάστηκαν και ελέγχθηκαν από τους ερευνητές περιείχαν συγκεντρώσεις βενζολίου πάνω από το όριο που προβλέπει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Από τα ευρήματα της μελέτης προέκυψε επίσης ότι η αποθήκευση των προϊόντων ακμής στο ψυγείο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον σχηματισμό βενζολίου.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, για τον περιορισμό της έκθεσης στο βενζόλιο, είναι αναγκαίο να καθιερωθεί η ψύξη όλων των προϊόντων ακμής που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την παρασκευή τους έως και την χρήση τους από τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ChristopherBunick, MD. PhD, Καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη διαπιστώνει ότι τα προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου αποικοδομούνται σε βενζόλιο σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί με ποιο μηχανισμό η παρουσία αυτής της χημικής ουσίας στα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο.

Πηγή: Journal of Investigative Dermatology

Share.
Exit mobile version