Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακής θνησιμότητας, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο Mayo Clinic Proceedings.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες μεγάλος αριθμός τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών συνεχίζουν τα εξετάζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ως προληπτικό μέτρο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επιπλέον συνδεθεί – μεταξύ άλλων – με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, με προστασία από το οξειδωτικό στρες, με μειωμένη φλεγμονή, με βελτίωση της υγείας οστών και αρθρώσεων, με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, με βελτίωση της μνήμης, με την προστασία των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος, με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και με καλύτερες τιμές χοληστερόλης.

Ωμέγα-3 και υγεία της καρδιάς

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 272.000 ενηλίκων που συμμετείχαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιπαρών Οξέων (FARI), από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan και από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις χρησιμοποίησε μοντέλα αναλογικών κινδύνων Cox για να προβλέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια σε άτομα χωρίς αρχική καρδιακή ανεπάρκεια και τη συνολική/καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε εκείνους με αρχική καρδιακή ανεπάρκεια, όλα ως συνάρτηση των βασικών επιπέδων ωμέγα-3 στο πλάσμα.

Το μοντέλο αναλογικού κινδύνου του Cox είναι το πιο διαδεδομένο μοντέλο στην ανάλυση επιβίωσης και χρησιμοποιείται για την εύρεση της σχέσης μεταξύ μιας μεταβλητής που δηλώνει το χρόνο επιβίωσης ενός ατόμου και άλλων συμμεταβλητών.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στο πλάσμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών με προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια, τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συσχετίστηκαν με χαμηλότερους κινδύνους θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

«Η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες νοσηλείας στις ΗΠΑ σήμερα. Το ιατρικό επάγγελμα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες αυτών των απλών θρεπτικών συστατικών για να αντιμετωπίσει μια από τις κύριες προκλήσεις για την υγεία μας», δήλωσε ο Δρ William S. Harris, PhD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιπαρών Οξέων (FARI).

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3 στο πλάσμα, είτε με δίαιτα είτε με συμπληρώματα, θα μπορούσε να μειώσει τόσο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας όσο και τον θάνατο σε άτομα με επικρατούσα καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία στις διατροφικές της οδηγίες συστήνει τουλάχιστον 2 γεύματα εβδομαδιαίως που να περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (σολωμό, σαρδέλες, σκουμπρί, φρέσκο τόνο). Επίσης συστήνεται η κατανάλωση ελαίων (όπως είναι τα έλαια ελιάς, σόγιας, καρυδιών και λιναρόσπορου) και ξηρών καρπών (λιναρόσπορος, και καρύδια), καθώς είναι πηγές α-λινολεϊκού οξέος.

Πηγή: Mayo Clinic Proceedings

Share.
Exit mobile version