Επιτυχημένη εκδήλωση όπου αναδείχθηκε ότι το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι: Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Φωτεινή Αναγνώστου, εργαζόμενη σε φαρμακευτική εταιρεία, Δημήτρης Δουλουφάκης, μέλος Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μαρία Καταχανά, μέλος ΔΣ του Σωματείου, Φιλιώ Δήμιζα, μέλος Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μάκης Παπάς, χημικός στον τομέα της έρευνας. Το λόγο πήραν επίσης ο Κωνσταντίνος Ματσιόλης, πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας και ο Αθανάσιος Κουτσούκης, πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Λάρισας.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών σε δέκα χρόνια μειώθηκε κατά 62%, επιτείνει σήμερα το αυξημένο κόστος των φαρμάκων, τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα. Αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν με την πανδημία COVID-19, τις βαριές ευθύνες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων σχετικά με τα μέτρα προστασίας που κόστισαν απώλειες εκατομμυρίων ζωών, τον εμβολιασμό, την αντιπαράθεση που άνοιξε σχετικά με την έγκαιρη πρόσβαση των λαών σε ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια».

Σχετικά με τη φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του κόμματος τόνισε ότι είναι «ένα πλέγμα αντιλαϊκών κατευθύνσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των φαρμακοβιομήχανων σε βάρος του δικαιώματος του λαού στη φαρμακευτική περίθαλψη».

«Στο επίκεντρο τίθεται η “ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ομίλων”, η “διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού”, η γενίκευση των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα σε κάθε πλευρά του λεγόμενου κλάδου “παροχής υπηρεσιών υγείας”. Στοιχεία που διατηρούνται περαιτέρω και σήμερα, με το πέρασμα από την “Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση” στην “πολεμική οικονομία” της ΕΕ και στην ενίσχυση της “ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων” σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι. Στον απόηχο της πανδημίας συζητούν ενίσχυση των πνευματικών δικαιωμάτων για εμβόλια και φάρμακα, δίνοντας περισσότερα κίνητρα στους ομίλους κι εξασφαλίζοντας συνεχή χρηματοδότησή τους. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, ως “φαρμακευτικό πακέτο” ψηφίστηκαν τον Απρίλη του 2024 στο Ευρωκοινοβούλιο, με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΡ» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος έκανε αναδρομή στην περίοδο της πανδημίας και τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στην έρευνα κι ανάπτυξη των εμβολίων Covid δε, εφαρμόστηκε “μέχρι κεραίας”, με ενιαίο τρόπο και απροσχημάτιστα η ευρωενωσιακή στρατηγική. Και σε αυτή την περίπτωση “βγάζουν μάτι” οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Γρήγορα αποδείχθηκε ότι προηγμένη τεχνολογία των εμβολίων που χρησιμοποιήθηκε ήταν ήδη γνωστή στις φαρμακοβιομηχανίες και στα ερευνητικά κέντρα, όμως η πρακτική της εφαρμογή εξαρτήθηκε από τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς. Για τους καπιταλιστές και το κράτος τους, θεωρήθηκε “κόστος” και “σπατάλη” η εξαρχής έρευνα ενός εμβολίου, με ισχυρή την πιθανότητα αυτό ποτέ να μην παραχθεί και πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν θα τους απέδιδε την απαιτούμενη κερδοφορία. Για να κινηθεί η “αγορά των εμβολίων” χρειάστηκε η αδρή χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, με χρήματα των εργαζομένων, με έως σήμερα αδημοσίευτες συμφωνίες».

Ολοκληρώνοντας την εισηγητική ομιλία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε: «Το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία υποτάσσεται στις ορέξεις του κεφαλαίου, και αυτό υπηρετείται συνολικά από τη διάταξη των δομών υγείας, το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, τον όγκο, τις σχέσεις εργασίας του προσωπικού, τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πρόληψη, την περίθαλψη και νοσηλεία, στο φάρμακο κ.ά (…)».

Share.
Exit mobile version