Η ευεργετική επίδραση της κλασικής μουσικής

Η ακρόαση κλασικής μουσικής βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον ήχο και με την ευχαρίστηση.

Μήπως κάθε φορά που ακούτε κλασική μουσική βελτιώνεται η διάθεσή σας; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει επιστημονική αιτία για αυτό που σας συμβαίνει.

Ομάδα ερευνητών του Κέντρου Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης ανακάλυψε ότι η κλασική μουσική «ανεβάζει» τη διάθεση ενός ατόμου καθώς βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται τόσο με τον ήχο όσο και με την ευχαρίστηση.

Η μελέτη εστίασε σε εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέει 2 συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, την περιοχή BNST και την περιοχή NAc. Μια ομάδα 13 ασθενών με κατάθλιψη ανθεκτική στην αγωγή ήδη είχαν εμφυτευμένα ηλεκτρόδια σε αυτό το κύκλωμα με σκοπό την βαθιά εγκεφαλική διέγερση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, το συγκεκριμένο είδος μουσικής συγχρόνιζε τα εγκεφαλικά κύματα μεταξύ των ακουστικών φλοιών που επεξεργάζονται τον ήχο και του κυκλώματος ανταμοιβής που επεξεργάζεται τις συναισθηματικές πληροφορίες.

«Το κύκλωμα στις περιοχές BNST-NAc, που μερικές φορές αναφέρεται ως μέρος της “διευρυμένης αμυγδαλής”, υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ αυτού του κυκλώματος και της αμυγδαλής, μια κεντρική δομή στην επεξεργασία συναισθηματικών πληροφοριών», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Dr Bomin Sun, διευθυντής του Κέντρο Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ασθενείς άκουσαν το τρίτο μέρος της Συμφωνίας Νο. 7 του Μπετόβεν που σύμφωνα με τους ερευνητές «αντιπροσωπεύει τη χαρά και τον ενθουσιασμό». Οι σαρώσεις ηλεκτροδίων αποκάλυψαν ότι, η συγκεκριμένη μουσική «ανέβαζε» τη διάθεση των ασθενών καθώς βελτίωνε τις συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται τόσο με τον ήχο όσο και με την ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, η προσθήκη ήχου χαμηλής συχνότητας στη μουσική αύξησε την απόλαυση του κοινού και βελτίωσε την ανταπόκριση των ασθενών σε αυτήν.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η μελέτη ενσωματώνει τους τομείς της νευροεπιστήμης, της ψυχιατρικής και της νευροχειρουργικής, παρέχοντας μια βάση για κάθε έρευνα που στοχεύει στην αλληλεπίδραση μεταξύ μουσικής και συναισθήματος.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει στο μέλλον να μελετήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της μουσικής και των βαθύτερων δομών του εγκεφάλου, καθώς και να εισαγάγει στην μελέτη και άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής απεικόνισης, με την χρήση εφαρμογών smartphone και φορητών συσκευών.

Πηγή: Cell Reports

Exit mobile version