Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς μίλησε στο DailyPharmaNews για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την συνταγογράφηση και που μοιραία αγγίζουν και τα φαρμακεία.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Το καλό βεβαίως είναι ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πρόβλημα με το σύστημα σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των συνταγών και είναι ήδη εκπαιδευμένοι στο πώς αυτό λειτουργεί και στο πώς να το χειρίζονται.

Το πρόβλημα είναι στο κομμάτι της συνταγογράφησης των φαρμάκων από τους γιατρούς. «Εμείς οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο πρόβλημα όσον αφορά το θέμα της εκτέλεσης των συνταγών καθώς το σύστημα μας είναι προσαρμοσμένο ήδη στη νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Το πρόβλημα βρίσκεται στους γιατρούς οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για το πώς θα μπουν στη νέα εφαρμογή. Απ’ όσο ξέρω υπάρχουν γιατροί που προσπάθησαν να μπουν στην παλιά εφαρμογή καθώς δεν γνώριζαν πώς να μπουν στη νέα. Δεν υπάρχει εκπαίδευση των γιατρών παρόλο που απ’ ό,τι πληροφορήθηκα υπήρχαν για ένα διάστημα εν παραλλήλω και τα δύο συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και το παλιό και το νέο που είναι απλούστερο για να μπορέσουν να προσαρμοστούν οι γιατροί στη νέα πραγματικότητα.

Ένα ακόμη ζήτημα σε σχέση με την έλλειψη εκπαίδευσης και σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση που έχω, είναι ότι πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο που μπορούσε κάποιος να το παρακολουθήσει διαδικτυακά με συμμετοχή περίπου 1200 γιατρών, ένας αριθμός όχι ικανοποιητικός σε σχέση με το αριθμό των γιατρών που καλούνται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ελλαδικό χώρο.

Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η εκπαίδευση των ιατρών η οποία πρέπει να γίνει άμεσα από τοπικούς ιατρικούς συλλόγους σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ώστε να λύνονται απορίες και οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να έχει ο συνταγογράφος γιατρός. Και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά και τους οδοντίατρους, που υποχρεωτικά πλέον συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά και πρέπει επομένως να γνωρίζουν τις αλλαγές που υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Ένα άλλο θέμα που παρατηρείται έχει να κάνει με το ίδιο το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. «Υπάρχει πρόβλημα με την ταχύτητα λειτουργίας, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ. Χτες υπήρχε πρόβλημα, σήμερα το πρωί δεν κινείται με ταχύτητα με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί να γράφουν συνταγές και άλλοι να μη γράφουν και γενικώς υπάρχει θέμα που μεταφέρεται στα φαρμακεία καθώς έχουμε προβλήματα στο να εξυπηρετήσουμε κόσμο που έρχεται για να προμηθευτεί τα φάρμακά του. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό σε κλειστές κοινωνίες επιδεινώνει την κατάσταση με τα “δανεικά φάρμακα”, τα φάρμακα δηλαδή που προχορηγούνται για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».

Ο κ. Βαλτάς σε σχέση με αυτό το ζήτημα μάλιστα σημείωσε το πόσο χρήσιμο ρόλο παίζουν τα φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε απόμακρες περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς σε ό,τι αφορά την ιατρική φροντίδα. «Θέλω να επισημάνω εδώ ότι θα πρέπει ακόμη μία φορά να κατανοήσει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και όλοι, το πόσο συμβάλλουν οι φαρμακοποιοί στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, με το να προχορηγούν φάρμακα, όταν υπάρχει η αδυναμία λειτουργίας του συστήματος συνταγογράφησης ή όταν υπάρχει αδυναμία να βρίσκονται οι γιατροί κάθε μέρα στα ιατρεία ή όταν υπάρχουν λίγοι γιατροί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε χωριά που μπορεί ο γιατρός να τα επισκέπτεται μία φορά το μήνα».

Σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά που αυτή την περίοδο λόγω καιρικών συνθηκών έχουν μεγάλη ζήτηση στα φαρμακεία, ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί επουδενί να εκτελέσει χειρόγραφη συνταγή. «Εκτελούμε μόνο ηλεκτρονικές συνταγές και αυτό είναι κάτι που το προβλέπει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το θέμα χορήγησης αντιβιοτικών εάν δεν λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εκεί ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε ένα νοσοκομείο, όπου κάποιος γιατρός ξέρει να συνταγογραφήσει».

Γενικότερα πάντως ο Πρόεδρος του ΠΦΣ είναι αισιόδοξος ότι τα προβλήματα πολύ σύντομα θα περιοριστούν και θα εκλείψουν. «Θεωρώ ότι το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ένα πρόβλημα λίγων, 2-3 ημερών, ένα πρόβλημα προσαρμογής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Share.
Exit mobile version