Μετά την επιστολή που έστειλε αλλά και τη συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φαίνεται να διευθετούνται τα όποια θέματα δημιουργήθηκαν 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Σε αναμονή της Εγκυκλίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που θα ρυθμίζει και το θέμα της προθεσμίας εγγραφής των φαρμακείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) βρίσκονται οι φαρμακοποιοί.

Η Εγκύκλιος αυτή η οποία αναμένεται να σταλεί άμεσα (μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου) προς τα Εμπορικά Επιμελητήρια όλης της χώρας  ουσιαστικά θα ξεκαθαρίζει αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αυτά που αναφέρονται στην επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου μεταξύ του προεδρείου του ΠΦΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Απόστολο Βαλτά και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση για την εγγραφή των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείου καθώς και των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου στο Γ.Ε.ΜΗ.

Ο ΠΦΣ, αφού ζήτησε χορήγηση παρατάσεως εγγραφής των υπόχρεων στο Γ.Ε.ΜΗ. μέχρι την 31η.12.2022 καθώς πάρα πολλά φαρμακεία μόλις πρόσφατα ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. των επιχειρήσεών τους, τόνισε ότι η εγγραφή αυτή επ’ ουδενί συνιστά ή συνεπάγεται εγγραφή τους στα Επιμελητήρια όπως επίσης ζήτησε να ξεκαθαριστεί σαφώς ότι δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και η καταβολή αναδρομικών τελών για τις επιχειρήσεις φαρμακείου που θα εγγραφούν τώρα για πρώτη φορά στο Γ.Ε.ΜΗ.

Η εγγραφή των φαρμακείων στο Γ.Ε.ΜΗ, όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews   ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Μανόλης Κατσαράκης «αναμένεται βάσει της Εγκυκλίου να γίνεται αυτόματα με την άντληση των απαραίτητων στοιχειών για την εγγραφή από το σύστημα της ΑΑΔΕ (σ.σ. Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) χωρίς κάποια ενέργεια από μέρους του φαρμακοποιού όπως και όλων των ατομικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τις οποίες θα ισχύει το ίδιο, δηλαδή αυτόματη άντληση των στοιχειών εγγραφής τους στο μητρώο του Γ.Ε.ΜΗ. μέσω ΑΔΑΕ. Όπως ειπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ενώ αριθμούν οι ατομικές επιχειρήσεις γύρω στο ένα εκατομμύριο, έχουν εγγραφεί στα μητρώα του Γ.Ε.ΜΗ μόνο το 50% αυτών». 

«Εμείς ζητήσαμε από τους φαρμακοποιούς», συνέχισε ο κ. Κατσαράκης, «να μην σπεύσουν να εγγραφούν καθώς θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία εγγραφής αλλά και για ένα άλλο ακόμη σημαντικό λόγο. Επειδή κατά τις επισκέψεις στα τοπικά Επιμελητήρια ή κατά την ενημέρωσή τους από αυτά, όπως μάθαμε, ειπώθηκε ότι παράλληλα με την εγγραφή στο ΓΕΜΗ απαιτείται και εγγραφή τους στο Επιμελητήριο ζητώντας και συνδρομές, πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουν».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ μετά τη συνάντηση με τον Γ.Γ, Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή τονίζει ότι:

  1. Δεν εγγράφονται τα φαρμακεία στα επιμελητήρια
  2. Δεν θα επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης εγγραφής στο ΓΕΜΗ για τις ατομικές επιχειρήσεις φαρμακείων
  3. Δεν απαιτείται αναδρομική πληρωμή των τελών στο ΓΕΜΗ
  4. Διευκρινίστηκε ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια εγγραφής των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων στο ΓΕΜΗ. Θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Μία σημαντική τέλος εξέλιξη σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη το ότι «ανοίξαμε δίαυλο επικοινωνίας με το συγκεκριμένο Γραφείο του Υπουργείου Ανάπτυξης για να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα, παρακάμπτοντας τη διαδικασία όπου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι απευθύνονταν στα Επιμελητήρια των περιοχών τους, όπου πιθανόν μεταξύ των επιμελητηρίων να υπάρχουν λανθασμένες αναγνώσεις και ερμηνείες των οδηγιών που έχουν λάβει».

Η επιστολή που έστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αναφέρει:

Θέμα: «Μη υποχρέωση εγγραφής φαρμακείων στο Επιμελητήριο – παράταση προθεσμίας εγγραφής των φαρμακείων στο Γ.Ε.ΜΗ.»

Κ. Υπουργέ,

Ως γνωρίζετε, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 3601/1928 ορίζεται ότι: «3) Φαρμακοποιοί διευθυνταί νομίμως λειτουργούντων φαρμακεμπορείων. Από της ισχύος του παρόντος Νόμου τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν δύνανται να ώσι μέλη των Εμπορικών Επιμελητηρίων, απαλλασσόμενα πάσης προς ταύτα υποχρεώσεώς των, πλην εάν μέλος τι ζητήση το αντίθετον οικεία βουλήσει δι’ εαυτό.»

Ομοίως, το άρθρο 9 παρ. 6 περ. ζ΄ του Ν. 4919/2022 (ΦΕΚ Α΄ 71) ορίζει ότι: «ζ) εγγράφει την εταιρεία στο μητρώο του αρμόδιου επιμελητηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 64 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171), υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων για πρόσωπα που δεν εγγράφονται στο επιμελητηριακό μητρώο, όπως τα φαρμακεία», το δε άρθρο 12 παρ. 5 περ. στ΄ του άνω Νόμου επίσης ορίζει ότι «στ) η εγγραφή της εταιρείας στο μητρώο του αρμόδιου επιμελητηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 64 του ν. 4497/2017 (Α΄ 171) υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων για πρόσωπα που δεν εγγράφονται στο επιμελητηριακό μητρώο, όπως τα φαρμακεία».

Δυνάμει των ως άνω διατάξεων καθίσταται απολύτως σαφές ότι οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία δεν δύνανται να είναι μέλη των Επιμελητηρίων, εξαιρούμενοι ρητώς της υποχρέωσης εγγραφής τους.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η εγγραφή των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείου καθώς και των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου στο Γ.Ε.ΜΗ επουδενί συνιστά ή συνεπάγεται εγγραφή τους στα Επιμελητήρια.

Δυστυχώς όμως, αρκετά Επιμελητήρια σε όλη την χώρα απαιτούν από τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία να εγγραφούν στο οικείο Επιμελητήριο και μάλιστα εξαρτούν την εγγραφή των επιχειρήσεών τους στο Γ.Ε.ΜΗ. από την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο, παρά την ανωτέρω αναφερόμενη σαφή εξαίρεσή τους. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως αποστείλετε εγγράφως σχετική ενημέρωση στα Επιμελητήρια της χώρας με την οποία θα διευκρινίζεται πλήρως ότι οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία δεν δύνανται να είναι μέλη των Επιμελητηρίων και εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής τους.

Επίσης, φρονούμε, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί με την άνω ενημέρωση που θα αποστείλετε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4919/2022 δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και η καταβολή αναδρομικών τελών για τις επιχειρήσεις φαρμακείου που θα εγγραφούν τώρα για πρώτη φορά στο Γ.Ε.ΜΗ., καθώς αρκετά Επιμελητήρια θέτουν εσφαλμένως ως προϋπόθεση εγγραφής την καταβολή αναδρομικών τελών.

Τέλος, κ. Υπουργέ, παρακαλούμε όπως προβείτε, ει δυνατόν, στην χορήγηση παρατάσεως εγγραφής των υπόχρεων στο Γ.Ε.ΜΗ. μέχρι την 31η .12.2022, δεδομένου ότι πλείστα όσα φαρμακεία μόλις πρόσφατα ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. των επιχειρήσεών τους.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για το ενδιαφέρον σας, είμαστε δε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση».

Share.
Exit mobile version