Ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σχετικά με το εάν και κατά πόσο οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται στα κυκλώματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.

O κ. Σκυλακάκης σε συνέντευξή του αναφέρθηκε ουσιαστικά σε πρόσφατο δημοσίευμα του DailyPharmaNews (δες εδώ) υποστηρίζοντας παράλληλα τη βασική θέση που εξέφρασε ο ΠΣΦ μέσα από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή το θέμα της αποκάλυψης του παράνομου κυκλώματος που δρούσε επί χρόνια σε βάρος του ΕΟΠΥΥ προκαλώντας του οικονομική ζημιά τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων ευρώ: Ότι δηλαδή «επί σειρά ετών,  προσπαθούμε να αναδείξουμε την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων, που παρασιτούν σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόχων υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας».

Στη συνέντευξη του ο κ. Σκυλακάκης ουσιαστικά λέει ότι πέρα από τις φαρμακαποθήκες κυκλώματα όπως το συγκεκριμένο που αποκαλύφθηκε αποτελούνται και από φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακεία και ιατρούς.

Ο κ. Σκυλακάκης για μία ακόμη φορά στοχοποιεί ιδιαίτερα το χώρο του φαρμακείου υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι κυρίως από την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ωφελήθηκαν φαρμακεία, τονίζοντας τον πληθυντικό αριθμό.

Σημειώνει δε ότι ως ΠΣΦ ζήτησε την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις φαρμακαποθήκες εδώ και πολύ καιρό, πριν αναλάβει Υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά δεν προχώρησε κανείς στην υλοποίηση της πρότασης αυτής.

Συμβουλεύει επίσης την εισήγηση μέτρων που “στέκουν” στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι υιοθέτηση μέτρων από εισηγήσεις άλλων φορέων που ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί την έννοια του Ενωσιακού Δικαίου υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν τίθεται θέμα ελάχιστου αποδεκτού «τζίρου» και ελάχιστου αποδεκτού πλήθους εργαζομένων σε μία επιχείρηση ως μέτρων που μπορεί το Υπουργείο Υγείας να φέρει προς ψήφιση στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών που θα έρθει σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή το θέμα του παράνομου κυκλώματος σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ο ΠΣΦ έκανε λόγο για κοντόφθαλμα συντεχνιακά ή οικονομικά συμφέροντα: «Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να συνεργαζόμαστε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, μακριά από κοντόφθαλμα συντεχνιακά ή οικονομικά συμφέροντα».

Η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε μέσο μαζικής ενημέρωσης ο Πρόεδρος των Ιδιωτών Φαρμακεμπόρων κ. Σκυλακάκης, άφησε υπονοούμενα για εμπλοκή συναδέλφων φαρμακοποιών σε ελλείψεις φαρμάκων.

Σας κοινοποιούμε επιστολή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, προς συνεταιριστικές Φαρμακαποθήκες, στις οποίες κοινοποιεί λίστα με φαρμακευτικά σκευάσματα προς εξαγωγή τα οποία είναι στο σύνολό τους ελλειπτικά και έχουν μεγάλη ζήτηση από τους χονδρέμπορους του εξωτερικού. Στην επιστολή αυτή της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, που ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία, ενημερώνει ότι ζητάει φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα φάρμακα που είναι ελλειπτικά αλλά μπορούν να εξαχθούν, για τα οποία οι φαρμακαποθήκες που θα τα συγκεντρώσουν και θα τα αποστείλουν όπως αναφέρει, θα έχουν μεγάλη κερδοφορία και αυξημένη ρευστότητα. Επισημαίνουμε ότι:

  1. Το 80% των φαρμάκων της λίστας είναι ελλειπτικά ή σε καθεστώς περιορισμένης διάθεσης !
  2. Η πλειοψηφία των εξαγώγιμων φαρμάκων έχει κερδοφορία, όπως αποδεικνύεται από την λίστα, από 35% έως 200% !
  3. Για πρώτη φορά στα χρονικά εξάγονται εμβόλια ( !! ) που τα περισσότερα από αυτά είναι ελλειπτικά, π.χ. το Bexsero.

Αποδεικνύεται κατά αυτό τον τρόπο ότι η αξιοπιστία ορισμένων ιδιωτών Φαρμακαποθηκαρίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Υπουργείο Υγείας, περί εξαγωγών μόνο των πλεοναζόντων ποσοτήτων σε φάρμακα αφού πρώτα εξασφαλιστεί η φαρμακευτική αγωγή του Έλληνα ασθενή, είναι ανύπαρκτη. Και ότι επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση και στην προαίρεση τους για κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Ζητάμε από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ να λάβει άμεσα μέτρα πατάσσοντας τις αθέμιτες και ανεπίτρεπτες αυτές πρακτικές, οι οποίες πλήττουν βαθύτατα τη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενή!

Κοινοποιούμε την επιστολή της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης τα στοιχεία της οποίας είναι στην διάθεση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και την λίστα φαρμάκων στην οποία αναφέρονται τα υψηλά ποσοστά κέρδους, η ζήτηση των μεγάλων ποσοτήτων και οι ονομασίες των φαρμάκων και των εταιρειών.

Το παρόν Δελτίο Τύπου και τα αναφερθέντα στοιχεία θα κοινοποιηθούν στον Πρόεδρο του ΕΟΦ και στον Υπουργό Υγείας».

Δείτε εδώ το δελτίο Τύπου του ΠΦΣ με το περιεχόμενο της επιστολής της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης και με τη λίστα φαρμάκων στην οποία αναφέρονται τα υψηλά ποσοστά κέρδους, η ζήτηση των μεγάλων ποσοτήτων  και οι ονομασίες των φαρμάκων και των εταιρειών.

Share.
Exit mobile version