Ποια είναι η θέση της προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναισθησιολόγοι με συγκεκριμένα φάρμακα.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων κ. Δέσποινα Μακριδάκη μιλώντας στο DailyPharmaNews για το θέμα των ελλείψεων που αντιμετωπίσουν οι αναισθησιολόγοι σε δύο βασικά φάρμακα (υδροχλωρική ετιλεφρίνη και εφεδρίνη) σημείωσε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) υπάρχει επάρκεια σε σκευάσματα εφεδρίνης τα οποία και διαθέτει.
Για το άλλο φάρμακο που φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, την υδροχλωρική ετιλεφρίνη (effortil amp), πράγματι υπάρχει πρόβλημα παραγωγής το οποίο ωστόσο θα ομαλοποιηθεί μέσα στον Ιανουαρίου, όταν και θα φτάσουν στην Ελλάδα οι παραγγελίες που ήδη έχουν γίνει από το ΙΦΕΤ.
Για την κ. Μακριδάκη «έχει μεγάλη σημασία το πως διαχειρίζεται εσωτερικά σ’ ένα νοσοκομείο το πρόβλημα μίας έλλειψης. Υπήρχε μία έλλειψη αλλά σε ό,τι αφορά την εφεδρίνη αποκαταστάθηκε ενώ η υδροχλωρική ετιλεφρίνη θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο που θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα γίνουν οι παραγγελίες και θα έρθει το φάρμακο. Επικουρικά όμως υπάρχει και ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση και η νορεδραλίνη.
Σίγουρα όπως λέει η κ. Μακριδάκη «πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός, μία επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών υγείας συνολικά και θεσμικών παραγόντων, όπως το ΙΦΕΤ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λύνεται η όποια δύσκολη κατάσταση».
Με όλα αυτά πάντως έχει ανοίξει η κουβέντα να γίνονται προμήθειες κάποιων φαρμάκων σε ετήσια πλέον βάση από τον ΙΦΕΤ, κάτι που θα συζητηθεί περισσότερο από την καινούργια χρονιά.
Τώρα φαίνεται να ωριμάζει αυτή η ιδέα. Είναι υπό συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Άρη Αγγελή η τροποποίηση της διαδικασίας παραγγελιών για να μπορούν να καλυφθούν προβλέψιμα κενά και να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Όταν ένα προϊόν εμφανίζεται να είναι προβληματικό, ελλειπτικό, πρέπει να το διερευνήσουμε ως προς την παραγγελία, διακριτά από τα υπόλοιπα φάρμακα. Τα προβληματικά, τα κρίσιμα, τα αναντικατάστατα φάρμακα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά στα θέματα παραγγελιοληψίας ώστε να υπάρχει επάρκεια στην προμήθεια και να μην υπάρχουν κενά στην κάλυψη νοσοκομείων και ασθενών εν γένει».