Στο όραμά του για το φαρμακείο του αύριο και το νέο ρόλο του φαρμακοποιού και τις δυνατότητες που έχει για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας μας αναφέρεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε συνέντευξή του στην Ειδική Έκδοση για την Υγεία στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Στη συνέντευξή του αυτή ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, θέμα που παρακολουθεί στενά το DailyPharmaNews, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της πολιτείας.

Όπως τόνισε «είναι υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει αυστηρά τους νόμους και να ελέγξει σε καθημερινή βάση όλους τους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκου, αποτρέποντας τις πρακτικές που οδηγούν σε κερδοσκοπία ορισμένων και σε διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας του ελληνικού φαρμακείου, αποβαίνοντας τελικά εις βάρος της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Βαλτάς υποστήριξε ουσιαστικά ότι αυτό αυτή τη στιγμή είναι κάτι που συμβαίνει καθώς, όπως είπε «αποδείχθηκε ότι η τελευταία απαγόρευση περίπου 200 φαρμάκων επ’ αόριστον από τον ΕΟΦ αποκατέστησε σταδιακά την επάρκεια σε αυτά τα σκευάσματα» σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι φαρμακοποιοί στηρίζουν διαρκώς την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα της ΠΦΥ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφού υπενθύμισε ότι στην τριετία της πανδημίας οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα φαρμακεία ανέδειξαν ανέδειξαν τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού και επιβεβαίωσαν τη σημαντική συμβολή του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τόνισε ότι η συχνή επισκεψιμότητα των ασθενών στα φαρμακεία και η οικειότητα που αναπτύσσεται με τον φαρμακοποιό δημιουργούν έναν αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας, που σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στο πρόσωπό του φαρμακοποιού διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων που συνοδεύουν τη φαρμακευτική αγωγή, καταλήγοντας έτσι στο ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς και ο πολλαπλός ρόλος του φαρμακοποιού είναι κομβικός σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας για το ζήτημα της αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ανέφερε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση. Η θέση του ΠΦΣ, όπως είπε, είναι ότι «θα πρέπει να συμβαδίσουμε με τα πρότυπα αποζημίωσης άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ήδη ενσωματώσει αντίστοιχες υπηρεσίες στα δικά τους εθνικά συστήματα υγείας».

Για το θέμα των αντιδράσεων από τους γιατρούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπηρεσίες που παρέχονται από τα φαρμακεία, όπως λ.χ. η χορήγηση εμβολίων, είναι ιατρικές πράξεις και ως τέτοιες θα πρέπει να γίνονται στα ιατρεία ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι «φυσικά και δεν πρόκειται για ιατρικές πράξεις» και ότι «η άποψη αυτή συγκεκριμένων ιατρών εναντιώνεται σε ό,τι ισχύει στην ΕΕ και σε ό,τι έχει αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το θέμα της πρόληψης». Αναρωτήθηκε δε μήπως «η Ελλάδα δεν ανήκει στην Ευρώπη, όπου όλοι οι ευρωπαϊκοί Ιατρικοί Σύλλογοι αναγνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός και τόσες άλλες ενέργειες για την πρόληψη μπορούν να διενεργούνται και από τα φαρμακεία;».

Όπως είπε «θα πρέπει κάποια στιγμή να μη σκεπτόμαστε μόνο στενά συντεχνιακά, αλλά να αναλογιζόμαστε ότι η διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των λειτουργών της υγείας αποτελεί προϋπόθεση για τη διαχείριση των κρίσεων και την προώθηση πολιτικών πρόληψης».

Για τον ίδιο το φαρμακείο του αύριο το οραματίζεται  ως «ενεργό πρωτοβάθμιο κόμβο υγείας, με προδιαγραφές εξατομικευμένης φαρμακευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής, παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και ενεργής συμμετοχής σε εθνικά προγράμματα πρόληψης και προάσπισης της δημόσιας υγείας». Ως σύμμαχο σε αυτό βλέπει το πανευρωπαϊκό όργανο των φαρμακοποιών της κοινότητας (PGEU) το οποίο σχεδιάζει, με τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις αμειβόμενες φαρμακευτικές υπηρεσίες, που θα τις καθιστά βιώσιμες και πολλά υποσχόμενες ως προς τη διασφάλιση της υγείας του πολίτη και την εξοικονόμηση πόρων για τα εθνικά συστήματα υγείας». Μάλιστα, επισήμανε, «η ψηφιακή μετάβαση στην υγεία και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία επιταχύνουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένης φαρμακευτικής φροντίδας και προσέγγισης, με τη χρήση καινοτόμων φαρμακευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες» με την πανδημία να έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετεξέλιξη του κοινοτικού φαρμακείου», μετεξέλιξη στην οποία «ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ως  Έλληνες φαρμακοποιοί, οφείλουμε να προσαρμοστούμε ταχύτατα και να υιοθετήσουμε την ανερχόμενη νέα πραγματικότητα για το επάγγελμά μας», όπως είπε καταλήγοντας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Share.
Exit mobile version