Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Στο Γραφείο του δήλωσε πως κάλεσε μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Αντένα «Καλημέρα Ελλάδα» την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου απειλώντας την με πρόστιμο εάν συνεχίσει να μην εφοδιάζει με τις απαραίτητες ποσότητες συγκεκριμένων φαρμάκων της που λείπουν από τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει θέμα παράλληλων εξαγωγών για τα φάρμακα που πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα» κατέγραψε  ότι βρίσκονται σε έλλειψη.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα στοκαρίσματος από τις φαρμακαποθήκες και απέδωσε σε ένα βαθμό το πρόβλημα στις ελλείψεις σε πρώτες ύλες. «Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη κι άλλωστε η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι για να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε ευρωπαϊκό έδαφος –το λέει και ο Πρωθυπουργός που είναι στην Ινδία ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση τώρα και πρέπει να φτιάξουμε στην Ευρώπη μονάδες παραγωγής πρώτων υλών οι οποίες σήμερα εισάγονται όλες ή από την Ινδία ή από το Πακιστάν ή από την Μαλαισία και όχι από την Ευρώπη». Μίλησε συγκεκριμένα για τεράστια έλλειψη αμοξυκιλλίνης στην Γηραιά Ήπειρο που έχει ως αποτέλεσμα γνωστά σκευάσματα με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία να είναι σε έλλειψη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα».

Αφήνοντας μία αίσθηση κριτικής της επιλογής οι ελλείψεις των φαρμάκων να μπουν και πάλι σε πρώτο πλάνο στα ΜΜΕ ο Υπουργός Υγείας κατέληξε στο συλλογισμό του ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που λένε “Τα Νέα”».

Από αυτά που είπε το καινούργιο είναι ότι για τον ίδιο σε ό,τι αφορά τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου εντόπισε να υπάρχει πρόβλημα όχι στον συνήθη ύποπτο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κατά καιρούς καταγγελίες, τις φαρμακαποθήκες αλλά στις φαρμακευτικές εταιρείες, Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτά φάρμακα που γράφουν τα “Νέα” σήμερα είναι όλα σε απαγόρευση εξαγωγών»  κι επομένως δεν τίθεται ζήτημα παράλληλων εξαγωγών. Σε σχέση με τις φαρμακαποθήκες δε, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι φαρμακαποθήκες έχουν την υποχρέωση να κάνουν μία πλήρη αναφορά του τι φάρμακα έχουν στις αποθήκες τους, δηλαδή τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. «Ξέρουμε ακριβώς τη διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο», όπως είπε.

Το θέμα λοιπόν είναι αλλού, όπως είπε και παίρνοντας αφορμή από ένα συγκεκριμένο οφθαλμικό σκεύασμα στο οποίο αναφέρθηκε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» είπε ότι κάλεσε στο γραφείο του τους υπευθύνους μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που δίνει «πολύ λιγότερα σκευάσματα απ’ όσα χρειαζόμαστε», τονίζοντας ότι τους προειδοποίησε πως «θα τους βάλλω και πρόστιμο εάν συνεχίσουν έτσι».

Τα στοιχεία του ΕΟΦ δείχνουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των δυσεύρετων φαρμάκων

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δείχνουν ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των δυσεύρετων φαρμάκων στην Ελλάδα μέσα στον τελευταίο μήνα καθώς τα φάρμακα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «Σκευάσματα Περιορισμένης Διαθεσιμότητας» -τα οποία διακρίνονται ως φάρμακα «Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης»- από 150 που ήταν στα μέσα Ιανουαρίου έφτασαν στα 193 τον Φεβρουάριο.

Πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα σκευάσματα που είναι δυσεύρετα στα ράφια των ιδιωτικών και των νοσοκομειακών φαρμακείων, αυξήθηκαν αυτό τον μήνα στα 146 από 104 τον Ιανουάριο ενώ μικρή υποχώρηση -στα 47 από 52- σημείωσαν τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία της έκτακτης κάλυψης, κυρίως νοσοκομειακά που εισάγονται συνήθως μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Share.
Exit mobile version