Του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Η Pfizer ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι οι Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν στην άρση την υποχρεωτικής εμφάνισης του ειδικού μαύρου τριγώνου από τη συσκευασία του φαρμάκου Champix (Chantix στις ΗΠΑ) που έχει πάρει άδεια για τη διακοπή του καπνίσματος και το οποίο μπαίνει για να δηλώσει αυξημένη επαγρύπνηση και παρακολούθηση ενός προϊόντος λόγω της πιθανότητας εμφάνισης παρενεργειών από τη χρήση του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μαύρο τρίγωνο είχε να κάνει με αυξημένη εγρήγορση για πιθανή συσχέτιση της χρήσης του Champix με τάσεις επιθετικότητας, πανικού, άγχους, κατάθλιψης και τάσεις αυτοκτονίας.

Η αφαίρεση ήρθε ως αποτέλεσμα κλινικής μελέτης που έδειξε ακριβώς ότι η χρήση του Champix δεν αυξάνει τον κίνδυνο νευροψυχιατρικών παρενεργειών. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης κλινικής μελέτης εγκεκριμένων φαρμάκων διακοπής του καπνίσματος, με την ονομασία EAGLES (Evaluating Adverse Events in a Global Smoking Cessation Study), που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση The Lancet.

Η εν λόγω κλινική μελέτη διακοπής του καπνίσματος, στην οποία συμμετείχαν 8.144 ενήλικες καπνιστές, και η οποία σχεδιάστηκε προκειμένου να συγκρίνει τη νευροψυχιατρική ασφάλεια της βαρενικλίνης και της βουπροπιόνης έναντι του εικονικού φαρμάκου και των επιθεμάτων νικοτίνης σε ενήλικες καπνιστές με και χωρίς ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών δεν κατέδειξε σημαντική αύξηση στην επίπτωση του σύνθετου κύριου τελικού σημείου ασφάλειας των σοβαρών νευροψυχιατρικών ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη θεραπεία με βαρενικλίνη ή βουπροπιόνη, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο και τα επιθέματα νικοτίνης.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά για όσους ενδεχομένως σκέφτονταν να προχωρήσουν στη χρήση του Champix για να διακόψουν το κάπνισμα, αφού δεν θα έχουν πλέον να προβληματιστούν για τις προαναφερόμενες παρενέργειες.

Φαίνεται ωστόσο ότι η Πολιτεία έχει ξεχάσει δημόσιες υποσχέσεις υπουργών Υγείας, ότι θα ενισχύσουν την προσπάθεια τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου και ότι θα προχωρήσουν στην αποζημίωση των σκευασμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό φαίνεται στην πράξη. Σύμφωνα με στοιχεία του IMS για την αγορά αντικαπνιστικών σκευασμάτων στην Ελλάδα το διάστημα από το 2007 μέχρι το 2015 υπήρξε αρχικά μία αυξημένη ζήτηση που κορυφώθηκε το 2011 και στη συνέχεια μία μεγάλη μείωση τόσο ως προς τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά τους όσο και ως προς την ποσότητα των πωληθέντων τεμαχίων.

Ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο Daily Pharma News ανέφερε ότι στο φαρμακείο του έχει δει μία μείωση των πωλήσεων της τάξης του 50% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχε πριν τρία χρόνια. Όπως είπε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον και λόγω της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών η διακοπή του καπνίσματος έχει υποχωρήσει πολύ ως προτεραιότητα σε σχέση με άλλες αδήριτες ανάγκες, όπως η τροφή, οι λογαριασμοί, οι φόροι κτλ. Το κόστος των προϊόντων αυτών που κυμαίνεται από τα 10 ευρώ έως και τα 40-50 ευρώ είναι πολύ υψηλό για τους περισσότερους Έλληνες και η πολιτεία θα έπρεπε να δει αυτό το θέμα.

Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ το έμμεσο και άμεσο κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα οι επιστήμονες το υπολογίζουν σε 3,4 δισ. ευρώ ετησίως αγγίζοντας το 14% των συνολικών δαπανών Υγείας.

 

Tα N07B0 αντικαπνιστικά προϊόντα περιλαμβάνουν:

NICORETTE

CHAMPIX

ZYBAN

NICOPASS

NICOPATCH

NICORETTE MICROTAB

NICORETTE TTS

NICOTINELL

 

 

 

Share.
Exit mobile version