Αν και στην αντιπολίτευση, ο «Νέος Δρόμος – Συμμαχία Φαρμακοποιών στο πλευρό της διοίκησης, τη στηρίζει με την εμπιστοσύνη του για την επίτευξη των θεσμικών διεκδικήσεων του κλάδου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αλλά και του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων φαίνεται πως βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των όσων θεμάτων η νέα διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Αυτό τουλάχιστον μαθαίνουμε από την αντιπολίτευση καθώς το μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της παράταξης «Εναπομείναντες – Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών» κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος με ανάρτησή του με την οποία σχολιάζει τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Συγκροτήθηκε την Τετάρτη (σ.σ. 7 Σεπτεμβρίου) σε νέο σώμα το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, με βάση τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τη βούληση των εκλεκτόρων. Ένα στοιχείο που προέκυψε ήταν η ανακοίνωση της παράταξης Νέος Δρόμος- Συμμαχία πως υπάρχει προγραμματική συμφωνία με τη διοικούσα παράταξη σε ένα κοινό πρόγραμμα, αλλά δήλωσαν την επιθυμία τους να μην συμμετέχουν στο Προεδρείο του ΠΦΣ. Αυτό αφήνει ουσιαστικά τη λεγόμενη αντιπολίτευση στις 4 παρατάξεις που απομένουν και εκπροσωπούνται η κάθε μια από ένα άτομο, δηλαδή Εναπομείναντες – Α.Π.Φ, Πανεπιστημονική (σ.σ. Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών), Συνεργασία (σ.σ. Ενωτική Συνεργασία Φαρμακοποιών) και ΔΗΕΦ (σ.σ. Δημιουργική Ένωση Φαρμακοποιών).

Οι εξαγγελίες του Προέδρου ήταν όπως κάθε φορά εξαγγελίες που υπόσχονται τα πάντα και χαϊδεύουν αυτιά. Η εμπειρία από την προηγούμενη τριετία ήταν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αναμένοντας την τήρηση λόγων με έργα, θα επικροτήσουμε τα θετικά και θα αντιπολιτευτούμε σκληρά τα όσα κρίνουμε πως θίγουν τα συμφέροντα του συνόλου των φαρμακοποιών. Ο κίνδυνος του κυβερνητικού <εγκυβωτισμού> με βάση την πλειοψηφία του Δ.Σ. πάντως είναι ορατός και ο κίνδυνος αυτός έρχεται από συγκεκριμένο παρελθόν. Η υπόσχεση του Προέδρου πως η δράση αυτού του Δ.Σ. θα είναι προς την κατεύθυνση της άρσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, με αιχμή το ωράριο και τις ελλείψεις, είναι μία δήλωση που σε πρώτη φάση επικοινωνιακά ικανοποιεί αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση της .Όλα θα κριθούν στην πορεία της διαδρομής».

Το DailyPharmaNews μίλησε με τον κ. Χαράλαμπο Σαρδέλη, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία φαρμακοποιών» (που κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μαζί με την παράταξη «Νέος Δρόμος» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Δαγρέ), μέλος του νέου Δ.Σ. του ΠΦΣ για την προγραμματική συμφωνία με την παράταξη του Προέδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά «Προοπτική για το φαρμακείο του Αύριο» που κέρδισε τις εκλογές.

Όπως είπε «εμείς δείχνουμε εμπιστοσύνη στη διοίκηση Βαλτά, δεν διεκδικούμε κάποια θέση στο Δ.Σ. Καθίσαμε μαζί με την παράταξη του προέδρου και συμφωνήσαμε στα βασικά ζητήματα που αφορούν το θεσμικό. Ξεκαθαρίσαμε πως δεν συμφωνούμε με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και έχουμε πάρει δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητικός συνδικαλισμός. Συμφωνήσαμε για τις θεσμικές διεκδικήσεις του κλάδου τις οποίες μπορούμε να διεκδικήσουμε και διεκδικούμε όλοι μαζί».

Τι σημαίνει αυτό; «Ωράριο, ελλείψεις, ιδιοκτησιακό φαρμακείων και παραμονή του ποσοστιαίου χαρακτήρα της τιμολόγησης των φαρμάκων, του κέρδους των φαρμακοποιών» απάντησε ο κ. Σαρδέλης.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων η προσδοκία που υπάρχει είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα στην επόμενη τριετία να πετύχει την επαναφορά της επιλογής στους φαρμακευτικούς συλλόγους. «Θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθουμε σε μία λογική να αποφασίζουν οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που ανήκουν στο σύλλογο καθώς γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ανάγκες που είναι διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή της χώρας. Από εκεί και πέρα αυτό που προσδοκάμε είναι όπως είχε στη λογική του ο Νόμος του Ανδρέα Ξανθού (σ.σ. Υπουργού Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) στις 9 μ.μ τα φαρμακεία να κλείνουν, κάτι που ήταν πολύ θετικό, να πάμε και σε μία μεσημεριανή διακοπή αντίστοιχη  με νέο νόμο. Να συνθέσουμε ουσιαστικά τις ανάγκες για διεύρυνση ωραρίου αλλά μέσα σε μία κανονικότητα και με έναν ορθολογισμό του ωραρίου.

Για τις ελλείψεις ο κ. Σαρδέλης είπε ότι «αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα για τον κλάδο. Ο βασικός λόγος των ελλείψεων θεωρώ πως είναι η χαμηλή τιμή των φαρμάκων. Ο πυρήνας των ελλείψεων στη χώρα είτε αφορά τα φάρμακα ως ύλη των φαρμακαποθηκών για εξαγωγή είτε αφορά την αδυναμία των παραγωγών να βρουν φθηνή πρώτη ύλη ώστε να μπορούν να παράγουν σε τιμές διατίμησης είτε αφορά εξωγενείς παράγοντες όπως το πρόβλημα της έλλειψης πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο με προβλήματα παραγωγής και μειωμένη παραγωγή από τις εταιρείες, είναι αυτός, η χαμηλή τιμή αποζημίωσης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω πως πρέπει να πάμε σε μία λογική διπλής τιμής για τα ελλειπτικά φάρμακα ακολουθώντας το ισπανικό μοντέλο, το οποίο περιορίζει το κομμάτι των εξαγωγών και βάζει τη βιομηχανία στη λογική μέσω της διαμόρφωση των κατάλληλων τιμών να καλύψει τις φαρμακευτικές ανάγκες των ασθενών. Τι περιλαμβάνει αυτό; Διαφορετική τιμή αποζημίωσης στον ασθενή από το ασφαλιστικό ταμείο με τιμή αναφοράς και διαφορετική τιμή μεταπώλησης γι’ αυτόν που θέλει να εξάγει κάποιο φάρμακο στην ελεύθερη αγορά. Αυτό για να γίνει θέλει κάποιες προϋποθέσεις είναι όμως κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι για να εξεταστεί» κατέληξε ο κ. Σαρδέλης.

Το νέο Δ.Σ. του ΠΦΣ

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Απόστολος Βαλτάς

Α΄ Αντιπρόεδρος: Σεραφείμ Ζήκας

Β΄ Αντιπρόεδρος: Αλέξανδρος Τσαπέκος

Γ΄ Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Φουτούλης

Γενικός Γραμματέας: Εμμανουήλ Κατσαράκης

Αναπλ. Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης

Ταμίας: Παναγιώτης Φράγκος

Μέλη:  Ανδρέας Αντωνίου, Ιωάννης Δαγρές, Ιωάννης Καβαλάρης, Κωνσταντίνος Κούβαρης, Χαράλαμπος Σαρδέλης, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, Ιωάννης Τσικανδηλάκης και Μαρία – Θηρεσία (Τερέζα) Χαραμή.

Ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Βαλτάς δήλωσε τα εξής: «Ευχαριστώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου εκλέγοντάς με και πάλι  πρόεδρο του ΠΦΣ και δεσμεύομαι στη συνέχιση της διαρκούς προσπάθειας για ανάπτυξη και προοπτική του σύγχρονου φαρμακείου και για ενίσχυση του ρόλου του φαρμακευτικού επαγγέλματος στη Δημόσια Υγεία, όπως και στην επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του».

Share.
Exit mobile version