Η συμμετοχή της ΟΣΦΕ στην FIP θα βοηθήσει –με πρώτο βήμα την ανάπτυξη της κοινής συνεταιριστικής δομής εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας ΑΡΕΤΑΙΟΣ- την προσπάθεια των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών να ενδυναμώσουν την επαγγελματική πρακτική των φαρμακοποιών, μελών και μη, και εν τέλει την επαγγελματική ανεξαρτησία τους.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών (FIP) στα πλαίσιο του 80ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών επιστημών που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη (Ισπανία). Στη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία παρευρέθηκε (διαδικτυακά) κατόπιν πρόσκλησης και η Ο.Σ.Φ.Ε., συζητήθηκε και εν τέλει εγκρίθηκε η αίτηση της Ομοσπονδίας για να γίνει μέλος παρατηρητής της FIP.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. αποτελεί την πρώτη ελληνική οργάνωση που γίνεται μέλος της μεγάλης οικογένειας φαρμακοποιών της FIP. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κοινής συνεταιριστικής δομής εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας ΑΡΕΤΑΙΟΣ ώστε με τη σειρά της να στηρίξει την προσπάθεια των ΣΥ.ΦΑ. να ενδυναμώσουν την επαγγελματική πρακτική των φαρμακοποιών, μελών και μη, και μέσω αυτής να ενδυναμώσουν την επαγγελματική ανεξαρτησία τους.

Ο παραπάνω στόχος είναι σε άμεση σύνδεση με το όραμα της Ομοσπονδίας (τμήμα του κειμένου ταυτότητας που εγκρίθηκε από το 35ο Συνέδριο της Ο.Σ.Φ.Ε. που διεξήχθη το 2022), πιο συγκεκριμένα:

«Η ΟΣΦΕ, οι ΣΥ.ΦΑ., οι συνεταιρισμένοι φαρμακοποιοί ως σάρκα εκ σαρκός του σώματος των φαρμακοποιών, ταυτίζουν το όραμα τους με αυτό της μεγάλης οικογένειας των φαρμακοποιών».

Ένα όραμα που θέλει, ο φαρμακοποιός να πραγματώνει τον κοινωνικό (επαγγελματικό) του σκοπό (δηλ. της επίλυσης των προβλημάτων του ασθενή που σχετίζονται με τα φάρμακα και τη χρήση τους και ευρύτερα με την υγεία του αλλά και της ικανοποίησης των αναγκών φροντίδας του πολίτη, μέσω κινητοποίησης τόσο της εξειδικευμένης στο φάρμακο γνώσης του όσο και της ευρύτερης γνώσης του ως υγειονομικός), συμμετέχοντας ο ίδιος στις απαρτιζόμενες από επαγγελματίες υγείας ομάδες φροντίδας του ασθενή και το φαρμακείο του στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένα όραμα που θέλει τον φαρμακοποιό και το φαρμακείο να μάχονται για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση των νόσων, την μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, την βελτιστοποίηση των πόρων της Πολιτείας, την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Η ΟΣΦΕ τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι «Για την πραγμάτωση αυτού του οράματος χρειαζόμαστε ισχυρούς, κοινωνικά και επιχειρηματικά, Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών που με τον πολλαπλό ρόλο τους ως προμηθευτές φαρμάκων και πάροχοι υπηρεσιών θα αυξάνουν τους βαθμούς οικονομικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας των φαρμακοποιών, συνεταιρισμένων και μη, επιτρέποντας τους να επιτελούν με τον βέλτιστο τρόπο την κοινωνική αποστολή τους.

Για την πραγμάτωση αυτού του οράματος χρειαζόμαστε μια σύγχρονη Ομοσπονδία, στήριγμα των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, πυρήνα μια μεγάλης συνεταιριστικής οικογένειας των φαρμακοποιών».

Η συνεργασία με την FIP είναι η δεύτερη διεθνής στρατηγική συνεργασία – συμμαχία, μετά από εκείνη με την ICA (Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία) τον Δεκέμβριο του 2021, που συνάπτει η Ο.Σ.Φ.Ε. προκειμένου να ενισχύσει την διεθνή της παρουσία & επιρροή, την ροή πληροφορίας από το εξωτερικό, και εν τέλει να ενδυναμώσει την προσπάθεια για εκπλήρωση των στόχων της, των συλλογικών στόχων των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών.

Λίγα λόγια για την FIP:

Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) είναι ο παγκόσμιος φορέας που εκπροσωπεί τη φαρμακευτική, τις φαρμακευτικές επιστήμες και τη φαρμακευτική εκπαίδευση. Μέσω των 151 εθνικών οργανώσεων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων-μελών και των μεμονωμένων μελών της, εκπροσωπεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φαρμακοποιούς, σε όλο τον κόσμο. 

Η FIP ιδρύθηκε το 1912 και είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τις Κάτω Χώρες. Μέσω των συνεργασιών της και του εκτεταμένου δικτύου της, εργάζεται για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες της παγκόσμιας υγειονομικής φροντίδας.

Η FIP αναγνωρίζεται ως ο ηγέτης της φαρμακευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επεκτείνει συνεχώς την παρουσία της και την επιρροή μας μέσω, συνεργασιών με ορισμένα από τα κορυφαία ιδρύματα υγείας, χάραξης πολιτικής, εκπαίδευσης και επιστήμης παγκοσμίως (World Health Organization, UNESCO, World Health Professions Alliance κ.α.).

Το όραμά της FIP είναι ένας κόσμος όπου όλοι επωφελούνται από την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, ποιοτικά και οικονομικά προσιτά φάρμακα και τεχνολογίες υγείας, καθώς και από τις υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας που παρέχουν οι φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας. Αποστολή της FIP είναι να στηρίξει την παγκόσμια υγεία επιτρέποντας την πρόοδο της φαρμακευτικής πρακτικής, των επιστημών και της εκπαίδευσης.

Share.
Exit mobile version