Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας κ. ΒασίληςΜπιρλιράκη, μίλησε στο DailyPharmaNews για το ταξίδι που οργάνωσε και υλοποίησε πρόσφατα στην Ιταλία η Ομοσπονδία και από τα όσα ανέφερε προκύπτει ότι η καθόλα σημαντική απόκτηση εμπειριών για τις πρακτικές σε μία άλλη χώρα ίσως να είναι ένα μόνο κομμάτι από το κέρδος των συμμετεχόντων και ενδεχομένως να μην είναι και το πιο σημαντικό.

 Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το ταξίδι των συνεταιριστών φαρμακοποιών στο εξωτερικό  που διοργάνωσε με επιτυχία για τρίτη χρόνια η Ομοσπονδία Συνεταιριστών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

«Το φετινό ταξίδι ήταν το τρίτο στη σειρά που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία» ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Βασίλης Μπιρλιράκης

«Την πρώτη χρονιά είχαμε επισκεφτεί συνεταιρισμούς στη βόρεια Ισπανία, τη δεύτερη συνεταιρισμούς στη νότια Ισπανία και φέτος επισκεφτήκαμε συνεταιρισμούς στη Βόρεια Ιταλία, στην περιοχή της Λομβαρδίας και της ΕμίλιαΡομάνα (σ.σ. Emilia-Romagna). Και στις τρεις περιπτώσεις, όπως και στα ταξίδια που θα ακολουθήσουν τις επόμενες χρονιές η λογική είναι να επισκεφτούμε, να δούμε από κοντά πράγματα και να αποκτήσουμε εμπειρίες που αφορούν, τόσο συνεταιρισμούς φαρμακοποιών όσο και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Τις εμπειρίες αυτές θέλουμε να τις μοιραστούμε τόσο με τους αιρετούς εκπροσώπους των συνεταιρισμών μας όσο και με τα στελέχη των συνεταιρισμών καθώς και οι δύο αυτές ομάδες αποτελούν βασικά και αναπόσπαστα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων μας».

Στο φετινό ταξίδι που διήρκεσε 5 μέρες συμμετείχαν 52 άτομα, με τις συμμετοχές κάθε χρόνο να κινούνται κοντά σε αυτόν τον αριθμό. «Προσκαλούνται, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης, όλοι οι συνεταιρισμοί, δεν ανταποκρίνονται όμως όλοι για διάφορους λόγους που μπορεί να έχουν να κάνουν με ανειλημμένες υποχρεώσεις π.χ. μία Γενική Συνέλευση ή κάποιον άλλο ιδιαίτερο λόγο. Συμμετέχει όμως ο μεγαλύτερος αριθμός των συνεταιρισμών – μελών της ΟΣΦΕ».

Σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρόνιες, φέτος υπήρξε μία ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση.  «Φέτος διαφοροποιηθήκαμε ως προς το εξής: Καταρχάς είχαμε το κοινό κομμάτι που είναι η γνωριμία με συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, όμως γνωρίσαμε και δύο διαφορετικές Ομοσπονδίες Συνεταιρισμών, όχι Ομοσπονδίες Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών αλλά διακλαδικές Ομοσπονδίες συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους τομείς της οικονομίας. Και είδαμε στην Ιταλία πως οι Ομοσπονδίες αυτές παίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος μέσω μίας σειράς υπηρεσιών που παρέχουν στους επιμέρους συνεταιρισμούς όσο και μέσω της παρέμβασής τους στις τοπικές περιφερειακές κυβερνήσεις και στην κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας».  

Ουσιαστικά το ταξίδι στην Ιταλία περιλάμβανε επίσκεψη στον μεγαλύτερο συνεταιρισμό φαρμακοποιών της χώρας, μία διακλαδική Ομοσπονδία συνεταιρισμών στην Μπολόνια και μία διακλαδική Ομοσπονδία συνεταιρισμών στο Τρέντο, όπου επίσης έγινε επίσκεψη και σε μία συμμετοχική εταιρεία φαρμακοποιών.

Από κάθε τέτοιο ταξίδι, όπως ανέφερε ο κ Μπιρλιράκης προκύπτει «ένα κέρδος που είναι διττό. Το πρώτο είναι πολύ εμφανές. Είναι η εμπειρία που αποκτάς γνωρίζοντας τους συνάδελφους φαρμακοποιούς ή τους συνάδελφους συνεταιριστές στις χώρες που επισκεπτόμαστε. Βλέπεις τα καλά αλλά και τα λάθη που έχουν κάνει. Τα φιλτράρεις, τα αξιοποιείς και τα ενσωματώνεις στη δική σου εμπειρία για να προχωρήσεις παραπέρα. Η δεύτερη πολύ θετική πλευρά, που δεν είναι τόσο εμφανής σε μία πρώτη επιφανειακή ανάγνωση, έχει να κάνει με τις σχέσεις που οικοδομούνται μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν στο ταξίδι. Η καθημερινή τριβή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ αυτών των ανθρώπων τους έχει φέρει πάρα πολύ κοντά, τους έχει βοηθήσει να επιλύσουν τυχόν παρεξηγήσεις, να αμβλύνους τυχόν αντιθέσεις και να δημιουργήσουν ένα πολύ όμορφο κλίμα εντός της Ομοσπονδίας».

Μάλιστα αυτό το τελευταίο, συνεχίζει ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ,«έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα δύο τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με τις διάφορες ομαδοποιήσεις συνεταιρισμών που σταδιακά διαμορφώνουν όλο και πιο στενές σχέσεις στο εσωτερικό τους και δένονται μεταξύ τους ως ομάδες».

Κάνοντας μία αποτίμηση του ταξιδιού στην Ιταλία σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebooko κ. Μπιρλιράκης αναφέρει τα εξής:

«Το πρώτο – συλλογικό κομμάτι του επαγγελματικού ταξιδιού στην Ιταλία ολοκληρώθηκε με την άφιξη μας στα πάτρια εδάφη. Ονοματίζω ως πρώτο – συλλογικό κομμάτι, τις ημέρες αυτές που συνευρεθήκαμε στην Ιταλία, γευόμενοι τη φιλοξενία και αντλώντας γνώσεις και εμπειρίες των Ιταλών συνεταιριστών, φαρμακοποιών και μη.  

Σε αυτό το πλήθος γνώσεων και εμπειριών, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα κεντρικά στοιχεία κάθε επίσκεψης που πραγματοποιήσαμε και κάθε ομιλίας που έγινε. Είδαμε λοιπόν:

  • Τις ευεργετικές δυνατότητες που προσφέρει ο δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός FEDEFARMACO,κυρίως μέσω των ενοποιημένων αγορών, σε μέρος της δραστηριότητας των συμμετεχόντων σε αυτή Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών.
  • Την ισχύ που απέκτησαν εκείνοι οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών που συνενώθηκαν σχηματίζοντας την CEF (ενιαίος Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών με έδρα την Μπρέσια), ώστε σήμερα να κατέχουν την 2η θέση στην κατάταξη των φαρμακαποθηκών στην Ιταλία (με κριτήριο τον κύκλο εργασιών) και να μπορούν να προσφέρουν μια σειρά διαβαθμισμένων υπηρεσιών προς τα φαρμακεία.
  • Το πώς άνθρωποι χαμηλών οικονομικών τάξεων (εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης), όχι μόνον κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας δημιουργώντας τον εργατικό συνεταιρισμό COOPSERVICE αλλά επίσης διαφοροποίησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα (εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα αδιανέμητα αποθεματικά που ο νόμος τους αναγκάζει να δημιουργούν) και εισήλθαν σε δραστηριότητες υψηλής εξειδίκευσης όπως η διανομή φαρμάκων σε νοσοκομεία.
  • Τον καθοριστικό ρόλο της νομοθεσίας στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος αλλά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του (ομιλία καθηγήτριας VeraZamagni – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα από το νόμο υποχρεωτικά αναπτυξιακά ταμεία των Ομοσπονδιών που τροφοδοτούνται με το 3% των πλεονασμάτων των συνεταιρισμών).
  • Τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι Ομοσπονδίες συνεταιρισμών όπως η LegaCoop, στην ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος μέσω πλήθους υπηρεσιών αλλά και μέσω των αναπτυξιακών ταμείων που προαναφέρθηκαν (π.χ. αξιοποίηση των πόρων του ταμείου για τη δημιουργία νεοφυών συνεταιρισμών, για τη διάσωση συνεταιρισμών, για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων κ.α.), στον έλεγχο των συνεταιρισμών για το εάν διατηρούν ή όχι ως κεντρικό επιχειρηματικό σκοπό την αμοιβαιότητα (από αυτό εξαρτάται και το εάν θα ενταχθούν οι συνεταιρισμοί σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς), όσο τέλος και στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το συνεταιριστικό κίνημα μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις (π.χ. ανταγωνισμός μεγάλων εταιρειών, διεθνοποίηση της οικονομίας κ.α.).
  • Τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και το συνεταιριστικό κίνημα απάντησαν στην απόσυρση του κράτους από τομείς παροχής φροντίδας στην κοινότητα (π.χ. φροντίδα παιδιών 2-6 ετών, επανένταξη ευάλωτων πληθυσμών κ.α.) μέσω της δημιουργίας κοινωνικών συνεταιρισμών όπως ο CADIAI.
  • Την πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί μέλη της UNIFARMA στο Τρέντο, οι οποίοι ξεκινώντας από την εξαγορά μιας ιδιωτικής φαρμακαποθήκης διένυσαν μια 50ετή πορεία ανάπτυξης της με ταυτόχρονη διεύρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε άλλους τομείς, άμεσα ή έμμεσα υποστηρικτικούς για την φαρμακαποθήκη και τα φαρμακεία τους.
  • Το πυκνό πλέγμα συνεταιρισμών που έχει αναπτυχθεί στο Τρεντίνο, εκτεινόμενο σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με τη υποβοήθηση της Ομοσπονδίας τους της FTCOOP. Μία περιοχή που όπως είδαμε στην περίπτωση του συνεταιρισμού ιατρών METICA, έχει μάθει να μετασχηματίζει την απλή κοινή ανάγκη σε επιχείρηση και ειδικότερα σε συνεταιριστική επιχείρηση.

Ακολουθεί τώρα το δεύτερο – προσωπικό κομμάτι, αυτό τις επεξεργασίας των γνώσεων και εμπειριών που ο καθένας αποκόμισε από το ταξίδι για να βγάλει το δικό του απόσταγμα γνώσεων και εμπειριών το οποίο και θα μοιραστεί με τους συναδέλφους του συνεταιρισμού του.

Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την συμμετοχή σας στο πρώτο – συλλογικό κομμάτι και σας εύχομαι ένα παραγωγικό δεύτερο – προσωπικό κομμάτι, με μόνον οφέλη για εσάς και τους συνεταιρισμούς σας».

Share.
Exit mobile version