Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μία ενδιαφέρουσα εκτίμηση για την προοπτική που μπορούν να δώσουν οικονομικά για τα κοινοτικά φαρμακεία στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδιαχείρισης διαβήτη έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Κοινοτικών Φαρμακοποιών (National Community Pharmacists Association) 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Pharmacy Times «μέσω του gamification (“παιχνιδιοποίηση”, έννοια που περιγράφει την ενσωμάτωση κινήτρων τύπου παιχνιδιού σε καθημερινές ή μη δραστηριότητες. Κάθε φορά που τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ή οι πτυχές του σχεδιασμού παιχνιδιών εισάγονται σε περιβάλλοντα εκτός παιχνιδιού, λαμβάνει χώρα η “παιχνιδιοποίηση”) και των δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στα τρόφιμα, οι φαρμακοποιοί μπορούν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των ασθενών σε αυτές τις υπηρεσίες, ακόμη και αν προσφέρονται εκτός φαρμακείου».

Οι ομάδες στα φαρμακεία μπορούν να επηρεάσουν τα περιθώρια που έχουν οι ασθενείς να κινηθούν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειάς τους και τα αποτελέσματα τους επεκτείνοντας τις υπηρεσίες φροντίδας και πρόληψης του διαβήτη, εξήγησε η Amina Abubakar, PharmD, AAHIVP, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του Avant Pharmacy & Wellness Center, κατά τη διάρκεια σχετικής παρουσίασής της στο Συνέδριο. Επιπλέον, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη (diabetes self-management education – DSME) μπορούν να ενταχθούν επιτυχώς στη ροή εργασίας ενός φαρμακείου με κατάλληλο σχεδιασμό, σύμφωνα με την Abubakar.

«Οι φαρμακοποιοί πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τους ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία μας για μια ιδιαίτερη επίσκεψη», όπως είπε.

Κατά την παροχή υπηρεσιών αυτοδιαχείρισης του διαβήτη (DSME) μέσω του φαρμακείου, όπως σημείωσε η Abubakar, υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές σχετικά με τη μορφή που θα υπάρξει η παροχή της υπηρεσίας και την εστίαση σε αυτή. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες μπορούν να δημιουργηθούν για να παρέχουν την εκπαίδευση τόσο σε μεμονωμένες επισκέψεις ασθενών όσο και σε ομαδικές επισκέψεις. Επίσης, παρόλο που η προσφορά υπηρεσιών DSME μέσω του φαρμακείου απαιτεί διαπίστευση, οι υπηρεσίες δεν χρειάζεται να βρίσκονται μέσα στο φαρμακείο εάν υπάρχει πρόβλημα χώρου ή πρόσβασης.

«Κάποιοι λένε ότι το φαρμακείο τους δεν έχει χώρο για εκπαίδευση διαβήτη. Έτσι, εάν υπάρχει ένα μέρος της κοινότητας στο οποίο μπορείτε να πάτε και να το κάνετε αυτό, τότε μπορείτε να διαπιστεύσετε αυτό μεταβαίνοντας από τους 2 οργανισμούς διαπίστευσης, την ADA (American Diabetes Association) και την ADCES (Association of Diabetes Care & Education Specialists).

Η Abubakar εξήγησε ότι για να επιτύχει τη διαπίστευση, το φαρμακείο πρέπει να παρακολουθήσει έναν ασθενή σύμφωνα με τα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποστήριξης για τις υπηρεσίες. Επιπλέον, η ομάδα φαρμακείου που συμμετέχει στην προσφορά της υπηρεσίας και του σχεδιασμού του προγράμματος DSME θα πρέπει να φροντίσει να εστιάσει η εκπαίδευση στο να είναι με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του.

«Έτσι, αντιμετωπίζετε κάθε ασθενή με τους στόχους του και μετά πρέπει να μετρήσετε και να επιδείξετε τα αποτελέσματα», είπε η Abubakar.

Το καλύτερο σημείο να ξεκινήσει η εργασία με έναν τέτοιο ασθενή είναι αμέσως μετά την αρχική τους διάγνωση, σύμφωνα με την ίδια

Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί μέσω ενός προγράμματος παραπομπής από γιατρούς ή άλλους ιατρικούς παρόχους που θεραπεύουν ασθενείς. Για αυτούς τους παρόχους, εάν έχουν ασθενή με νέα διάγνωση διαβήτη, μπορούν να παραπέμψουν άτομα που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά την ετήσια αξιολόγησή τους ή κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων για περίθαλψη, όταν ο ασθενής νοσηλευόταν εξαιτίας επιπλοκής του διαβήτη.

«Αυτός είναι ένας καλός στόχος» σύμφωνα με την Abubakar που θεωρεί ότι εάν ένας φαρμακοποιός αναζητήσει στην περιοχή του ασθενείς που μεταβαίνουν από το νοσοκομείο στο σπίτι ή από μια δομή υγείας στο σπίτι και έχουν ανάγκες για διαβήτη, αυτός θα ήταν ένας καλός υποψήφιος για το πρόγραμμα».

Πάντως, όπως τόνισε τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 4% των ασθενών του προγράμματος ασφάλισης Medicare έχουν λάβει υπηρεσίες DSME, κάτι που γίνεται πιο εμφανές λόγω της έλλειψης διαπιστευμένων προγραμμάτων για αυτές τις υπηρεσίες σε κοινότητες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, μόνο το 6,8% των ασθενών με ιδιωτική ασφάλιση που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 έχει συμμετάσχει και σε αυτά τα προγράμματα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Share.
Exit mobile version