του Χαράλαμπου Πετρόχειλου

Ψήφισμα – μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές αρχές –Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Εθνικές κυβερνήσεις- έστειλαν οι πρόεδροι των εθνικών φορέων των φαρμακοποιών – Μελών της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union – PGEU) από τη Βουλιαγμένη, όπου πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 19 έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το 2ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με θέμα «Δεύτερες Σκέψεις για την Ευρώπη. Ευκαιρίες και προκλήσεις». Το ψήφισμα κατέθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών και έγινε ομόφωνα δεκτό από την PGEU η οποία με τη σειρά θα το καταθέσει στην Commision και θα προωθηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στο ψήφισμα τους οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού και των φαρμακείων συνεχώς εξελίσσεται και δεν περιορίζεται πλέον στην παροχή φαρμάκων. Αντίθετα το φαρμακευτικό επάγγελμα παρακολουθώντας τις εξελίξεις επενδύει στην ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη/ασθενή και γι’ αυτό χρειάζεται αφενός οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν τη σημασία του νέου αυτού ρόλου του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας, αφετέρου να στηρίξουν το φαρμακείο για να είναι βιώσιμο και να προσφέρει ακόμη περισσότερες υπηρεσίες. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκέντρωσε τις ηγεσίες των φαρμακοποιών από όλη την Ευρώπη ώστε να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, ιδέες και οράματα για το μέλλον του επαγγέλματος. Η συνάντηση αποτελεί απόδειξη της συνεχούς εξέλιξης του ρόλου του φαρμακοποιού και την αποστολή των φαρμακείων.

Η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις  δυναμικού στον  τομέα της υγείας (κυρίως ιατροί και νοσηλευτές) , οι οικονομικές δυσκολίες, οι ελλείψεις φαρμάκων, η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η απελευθέρωση του επαγγέλματός ονομάστηκαν μεταξύ άλλων ως μερικές από τις πιο σημαντικές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζονται από τα συστήματα υγείας και από τους φαρμακοποιούς. Οι ηγεσίες των  Φαρμακευτικών Συλλόγων  της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών μοιράστηκαν διάφορες πρωτοβουλίες που διενεργούνται από τους εθνικούς Φαρμακευτικούς συλλόγους που ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας.

 Οι Φαρμακοποιοί δεν είναι πια μόνο πάροχοι των φαρμάκων, αλλά  πλέον είναι μέλη της κοινότητας όσων εμπλέκονται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, των οποίων η μεγαλύτερη συμμετοχή στην αυτοφροντίδα σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές και τους ασθενείς τους. Το Φαρμακευτικό επάγγελμα, εν αντιθέσει με τα  άλλα επαγγέλματα  υγείας επενδύει στην ανάπτυξη και χρήση της καινοτομίας στην καθημερινή πρακτική τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ψηφιακών εφαρμογών, με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, την ταυτοποίηση των  φαρμάκων, τις νέες υπηρεσίες, κ.λπ.

Προκειμένου οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, το μοντέλο για φαρμακείο στην Ευρώπη πρέπει να είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες. Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα και να εκτιμήσουν τη συνεισφορά μας στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και τη στήριξη του ρόλου μας και των υπηρεσιών μας. Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη είναι διαφορετικά, όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και αισθάνονται τις ίδιες πιέσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Κώστα Λουράντο οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί χρειάζονται «…μια PGEU δυνατή και διεκδικητική». Αυτό που χρειάζεται πλέον να γίνει –και προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει και το ψήφισμα- είναι «…να απαιτήσουμε από την Ε.Ε. και όχι να δεχόμαστε αποφάσεις. Να διεκδικούμε και όχι να αποδεχόμαστε παθητικά. Να προτείνουμε κι εμείς και όχι απλά να υπακούμε στις απόψεις τεχνοκρατών, που δεν έχουν βγει από τα γραφεία τους και δεν γνωρίζουν τις ανάγκες μιας κοινωνίας».

Ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρνητικοί στις αλλαγές, αρκεί αυτοί που τις προτείνουν να τολμούν να τις αναθεωρήσουν όταν βλέπουν ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «…δεν αρνούμαστε τις αλλαγές όταν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στηρίζουν τον επιστήμονα Φαρμακοποιό. Τις επιθυμούμε και τις επιζητούμε. Με την ίδια ευκολία, όμως, επιθυμούμε και να αναθεωρούνται μέτρα που τελικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά».

Share.
Exit mobile version