Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Οι φαρμακοποιοί του Μίσιγκαν λαμβάνουν πλέον σαφή εξουσία να συνταγογραφούν αντισυλληπτικά φάρμακα καθώς το αρμόδιο Τμήμα Αδειών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της Πολιτείας (LARA) κυκλοφόρησε μια νέα ερμηνεία του Κώδικα Δημόσιας Υγείας για να επιτρέψει στους φαρμακοποιούς να συνεργάζονται με τους γιατρούς, ώστε οι φαρμακοποιοί να χορηγούν απευθείας φάρμακα που αφορούν τον ορμονικό έλεγχο των γεννήσεων.

Οι φαρμακοποιοί του Μίσιγκαν είχαν ιστορικά την εξουσία να συνταγογραφούν ορμονικά αντισυλληπτικά στο πλαίσιο συμφωνιών συνεργασίας, αλλά μια πρόσφατη ανακοίνωση από τον κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ προσφέρει ουσιαστικά μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού σε αυτήν την υπηρεσία που παρέχεται από τους φαρμακοποιούς.

Δύο νομοσχέδια που ήρθαν στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας θα δώσουν στους φαρμακοποιούς την εξουσία να συνταγογραφούν ορμονικά αντισυλληπτικά σύμφωνα με κανόνες που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του Μίσιγκαν και το Συμβούλιο Φαρμακευτικής του Μίσιγκαν.

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας είναι γιατροί με συγκεκριμένους τίτλους σπουδών να μπορούν να χορηγήσουν σε φαρμακοποιούς που έχουν άδεια στην πολιτεία τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ορμονικά σκευάσματα για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Οι συμμετέχοντες φαρμακοποιοί πρέπει επίσης να ολοκληρώσουν εκπαίδευση σχετικά με τα ορμονικά αντισυλληπτικά και να συμφωνήσουν στην «επαρκή επίβλεψη από τον εξουσιοδοτημένο κάτοχο της άδειας». Η ερμηνευτική δήλωση της LARA δεν απαιτεί από τους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν ορμονική αντισύλληψη εάν εκείνοι δεν το επιθυμούν.

Είκοσι άλλες πολιτείες και η πολιτεία της Ουάσιγκτον έχουν εφαρμόσει κανονισμούς που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν ορμόνες για τον έλεγχο των γεννήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία των Φαρμακευτικών Ενώσεων των Πολιτειών (National Alliance of State Pharmacy Associations) (δες εδώ το σχετικό κείμενο)

Share.
Exit mobile version